Отново е разкрита кръщелнята, където последователите на апостол Андрей Първозвани са кръщавали езичниците

Вече няколко години продължават мащабните археологически проучвания в античния и средновековен град Мисионис край Търговище. И през 2018 г. те са едни от най-атрактивните разкопки в България и са подкрепени от държавата и община Търговище.

Както е известно, Мисионис е издигнат през V-VІ в. Той е бил богат и известен център на късноантичната цивилизация. Но може би най-интересна се оказа изследваната от археолозите връзка на Мисионис с един от най-големите християнски светци – св. Андрей Първозвани. Не случайно до този момент тук са открити вече три огромни раннохристиянски базилики.

През І в. земите на днешна Североизточна България (в римската административна система слез ІІІ в. провинция Малка Скития) започват да бъдат покръствани от ученика на Иисус Христос и брат на апостол Петър, апостол Андрей. Мисията му в днешна Североизточна България е една от най-важните. Именно нему се падат тези територии след жребия, който учениците на Христос хвърлят, преди да започнат да мисионерстват по света. Фактът е отбелязан от редица древни историци като Ориген и Иполит Римски.

Без съмнение почитането на апостол Андрей е било силно развито в земите на Североизточна България още от времената на ранното християнство. Сигурно е, че това се отнася и за древния Мисионис, както и да наследилото го Търговище.

Ето защо на 4 август 2017 г. в останките на древната епископска базилика на Мисионис Негово Високопреосвещенство Варненско-Преславският митрополит Йоан отслужи тържествен водосвет. Той с пълна сила може да е приеме като наследник и продължител на делото, започнато от апостол Андрей и ръкоположения от него първия Варненски епископ Амплий преди почти 2000 години.

2018 г. започна със сензационна находка. Вече имаме поредното доказателство за покръстването на земите на Североизточна България през V-VІ в. На Мисионис бе разкрит уникален за цялата християнска цивилизация паметник. Става дума за пристроен към огромната епископска базилика баптистерий (кръщелня), където възрастните езичници са приемали новата вяра от последователите на апостол Андрей. Уникалното култово съоръжение е разкрито за първи път от моя баща, покойния проф. Димитър Овчаров през далечната 1964 г. Тогава обаче няма условия за неговото съхранение и той е принуден за го затрупа отново с пръст. Ето че днес заедно с моя корега Ангел Конаклиев отново показваме на света една от първите кръщелни в Европа.

Баптистерият представлява четириъгълно помещение с размери 2.20/2.50 м, чиито под е покрит с напълно запазен под от керамични плочи. В центъра му е писцината (кръщелния басейн). Той е с формата на четирилистна детелина със заоблени краища. Съоръжението е дълго 1.20 м и дълбоко 1.00 м. Изградено е изцяло от тухли. При кръщението възрастните езичници са се потапяли във водата, слизайки по стълбището от запад и вече приели християнството, са се изкачвали по другата стълба от изток. Преди това свещеникът ги е поливал със светената вода, символизирайки така Христовото кръщение от св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан.

Разкритият в Мисионис паметник е един от най-добре запазените раннохристиянски кръщелни в света. За съжаление и той не е подминат от варварските действия на иманярите през 90-те години на миналия век. Тогава те проникват в дълбочина и разрушават едното от стълбищата на басейна. С помощна на община Търговище и на спонсори сега се надяваме той да бъде напълно възстановен и експониран за любителите на културно-историческия туризъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България