Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Тестват системата за електронни винетки в продължение на три дни

Отново за 10 ноември – свободата се оказа, че има цена Годишнината не е кръгла, но вече само историците й обръщат внимание

Времето тече неумолимо, независимо дали му обръщаме внимание или не. Ето така ден след ден неусетно дойде началото на ноември, което би трябвало да ни напомни за поредната годишнина от Големите промени в България – вече 28-ма. Да, годишнината не е кръгла, но дали само това е причината никой освен историците да не й обръща внимание? Според мен, причините все по-малко да обръщаме внимание на тази дата са повече, а и по-дълбоки.

Повечето хора от моето поколение добре си спомнят онзи ноемврийски ден на 1989 г. като ден на чудесата – още на обед в много популярното тогава „Яйце“ на Университета започна да се предава от уста на уста вестта за свалянето на Тодор Живков от власт. Първите ни чувства бяха поделени между радостта, надеждата, но и неверието, че това е възможно. Действително, Живков беше останал толкова дълго на власт, че вече ни изглеждаше вечен и несменяем – моето поколение не беше живяло при друг български лидер. А след като вечерта новината се потвърди и официално, водеща стана надеждата. Надеждата, че оттук нататък ни очаква свободата да правим, каквото искаме, да пътуваме навсякъде по света, да изразяваме свободно мнението си, да се радваме на пълни магазини с хубави стоки – като на Запад.
Какво стана с тези надежди отпреди повече от четвърт век? Ами това, че повечето от тях се сбъднаха. Значи, би трябвало да сме доволни, а всяка година да отбелязваме 10 ноември като щастливото начало. Но не е така. И, разбира се, основният въпрос е защо.

Мога да припомня поговорката за опасностите, които крие сбъдването на мечтите, но тя не ми се вижда достатъчна, за да се обясни голямото разочарование на мнозинството българи от станалото през последните десетилетия. Моето обяснение е, че преди тридесет години бяхме толкова недоволни от битието си и така мечтаехме за промяна, че не си давахме сметка, че свободата има цена. А се оказа, че има и при това твърде висока.

Защото да, вече можем да правим каквото си искаме, но без да сме сигурни, че няма да си загубим работата, тъй като пазарната икономика доведе и до деиндустриализация. Да, можем да пътуваме навсякъде по света, но само ако имаме средства, за да си го позволим, или ако сме принудени да го направим, за да намерим липсващата ни у нас работа и да изхраним себе си или семейството си, останало в България. Да, можем да изразяваме свободно мнението си, но най-вече в социалните мрежи и без от това да последва каквото и да било. Да, магазините са пълни с най-различни лъскави стоки, пълни са къщите и гардеробите ни с всякакви вещи, но това не ни прави по-щастливи. Със сигурност описаната картина не се отнася до всички, но за много българи, които днес правят нерадостна равносметка на промените, настъпили след 10 ноември 1989 г.

А иначе има и доволни. Например тези, които получиха свободата да приватизират държавната собственост и бързо да се превърнат в новобогаташи и „бизнес-елит“. Но дори и при тях днес могат да демонстрират високото си самочувствие само онези, които са живи, сиреч не са станали жертва на безмилостната битка за преразпределение. Доволни са и много младежи, които се възползваха от свободния достъп до информация, от свободата да пътуват, за да се учат и реализират в чужбина. Сред спечелилите от прехода трябва да поставим и повечето политици, оформили немногобройния, но влиятелен и задоволен политически елит. А може би най-доволни са местните феодали, превърнали се в пълновластни господари на живота в малките обеднели общности – техните безчинства отвреме-навреме се появяват на повърхността при някой корупционен или криминален скандал.

Е, след като има и толкова доволни от прехода, защо през последните години, а и днес годишнината от 10 ноември не се отбелязва тържествено?

Моят отговор е, защото вече няма кой да припознае това наследство като свое. В първите години на промените около всеки 10 ноември започваше надпревара кой има по-големи заслуги за свалянето на Живков и приемането на демокрацията. От едната страна бяха социалистите, бивши комунисти, които се гордееха, че са свалили Живков и са отворили пътя към свободата. От другата страна бяха активистите на СДС, сред които преобладаваха дисидентите при социализма. Те твърдяха, че 10 ноември е техен празник, защото те са носители на демокрацията и борци за пазарна икономика – един термин, зад който в първите години не се разпознаваше капитализмът.

Така в спорове беше отбелязана петгодишнината и десетгодишнината от 10 ноември. После обаче участниците в събитията около 10 ноември изчезнаха от политиката, някои и от живота. И 10 ноември осиротя – все по-малко политици искаха да ги свързват с видимите проблеми, предизвикани от промените – изчезнали пазари, довели до закриване на много предприятия, нарастваща безработица, сриваща се социална система, нарастваща бедност и т.н. Затова и годишнината от „избухването на демокрацията“ се превърна в неудобна дата за празнуване, а дори и за отбелязване.

Последният опит датата 10 ноември да се отбележи тържествено беше през 2014 г., когато под егидата на тогавашния президент Росен Плевнелиев бяха организирани поредица конференции, чествания, събития, придружени от социологическо проучване за нагласите на българите четвърт век след новото начало. Оставям настрана, че с основание тези чествания бяха подигравателно сравнени с четвъртвековния юбилей от 9 септември 1944 г., организиран през 1969 г. под лозунга „25 години свобода“.

Истинският проблем тогава се оказаха социологическите резултати, защото те съвсем не потвърдиха тезата за свободата, получена след 10 ноември 1989 г. Младите хора, родени и отрасли в България след 1989 г., се оказаха сред най-големите критици на демокрацията в България и още нещо неочаквано – оцениха високо социалните условия при социализма. С други думи, вместо тържество, се получи конфуз – елитите празнуваха, а масите недоволстваха от живота си. Е, оттогава нататък датата 10 ноември се превърна от обществена в чисто историческа. И днес се използва не толкова, за да се припомнят славните действия на онези, които преди 28 години свалиха Живков и започнаха промените, а за многобройните грешки и престъпления след това.

Затова днес много хора започнаха да си задават въпроса дали тогава тръгнахме по правилния път. И става все по-трудно на други като мен, да продължават да твърдят, че посоката беше правилна и че проблемът не е в стремежа към демокрация. Ще припомня, че лозунгът, който скандирахме на първата масова демонстрация от 3 ноември 1989 г. във все още живкова България, беше „Демокрация!“. Днешният ни проблем не е в демокрацията, а в реализацията. Затова имаме пълното основание отново да скандираме „Демокрация!“. Въпросът е дали има кой да ни чуе и да ни последва. Дали вярата в демокрацията не се е изчерпала заради замяната й с олигархия и дерибейство.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Сега е циганиназация и чалгазация. Само кухите лейки останахте да чествате.

  1. Циганизация и чалгазация за блокаджийте и тея дето лизаха задниците на русофилите и комунистите. За мързеливия винаги има оправдание за това, че не е добре. Аз и работещите нормални хора не мрънкаме и не чакаме да дойдат пияните руснаци да ни поробят отново, ами си бачкаме, ходим на почивки и знаем къде се намира театъра и си ходиме. Останалите ги промиват с руска пропаганда, чалга… кючеци и всякакви зловредни влияния. За това и бедните баби хвърлят пачки с пари на измамниците- жалеят как са ги прекарвали на времето.

 2. Тошо го свалиха банда крадци. Доказателство за това е, че седмица и малко след преврата изнесоха 500 000 000 долара от външнотърговска във виена.
  После същите тези крадци намериха отрепки да оглавят „опозицията“.
  Те тва беше преходът към демокрация… а авторката, ако имаше морал, би трябвало отдавна да си е турила сама въжето за подкрепата си за тази крадлива пасмина.

 3. Другарко Баева,няма защо да ривеш за отминалото време-то е безвъзвратно отминало -и най-важното -няма никога да се върне !

 4. Ще дойдат други времена и пак някой ще сложи намазаната със сапун вратовръзка.

 5. Проблема според мен е че левите комунисти станаха капиталисти.Те си спретнаха една промяна по свой образ и подобие.Казаха си – стига този комунизъм, да проиграем малко капитализъм.Докато те съществуват-няма да бъдем добре.

  1. Ами такива са били обстоятелствата и „Голямата промяна“ бе извършена от тези,които можеха да я извършат,поради липса на други.В Унгария си имаха революцията от 1956 г.,в бивша Чехословакия си имаха пражката пролет от 1968 г. ,1980 г. в Полша си имаха „Солидарност“,а у нас си извършиха смяна на главния поради събитията в Източният блок,а не толкова,че харесваха Горбачов или го слушаха.Те ако го слушаха Тодор Живков щеше да е свален 3-4 години преди това като небръснещ го за нищо с приказките си в Москва да си правят перестройки.

 6. Никой не е свалил ТЖ, той сам си подаде оставката веднага след като стана ясно, че Горбачов е предал соцлагера и СССР и Бг минава под американска власт.

 7. Интересно как вал и хмм “работещите нормални хора“си ходят на почивка със заплата от по 500-700 лв на мес. и след като са си платили топлото, консумативите, детската градина на децата, таксите и др.? Или тези 60% които не могат да си позволят да отидат дори за 1-3 дена на почивка според вал са мързеливи:)?? а вал съвсем е изключил и забравил пенсионерите? Те с техните пенсийки дори и не могат да си мечтаят за почивки..Даааа, имаме си няколко тролчета тук..За бедните баби и милионите им е също много съмнително…Знаем, че медиите са под ботуша на управляващата античовешка хунта, а тя мрази пенсионерите, както и тролчо валчо ги мрази…значи всичко можем да очакваме от тях, нали? Та не се разбра къде тролчо валчо работи и каква му е нетната заплата и разбира се + паричките за тролстването и поръчковото плюене:))) В момента най-мразен човек в Русия, даже и в другите републики, е горби..Много хора открито го проклинат и желаят смъртта му. Не, че Елцин е много обичан. И да, сега в България е циганизация, чалга и духовна и материална бедност..Една кратка разходка по София и кварталите й веднага го потвърждава, защото се вижда с невъоръжено око:( така е и по другите градове, а за селата да не говорим…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.