Отпада ли клас прослужено време ясно през септември

Финансовият министър Владислав Горанов даде кратък брифинг сред срещата на част от правителството с бизнеса.

Отпада или не клас прослужено време властта ще реши в началото на септември. Тогава социалните партньори – изпълнителна власт, синдикати и работодатели се събират на заседание на Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което това ще бъде основна точка за преговори. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който говори пред журналисти в Министерски съвет след среща между четирите национално представени работодателски организации – КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП и правителството, предаде репортер на „Труд“.

„Помолихме работодатели да седнем в тристранката и да върнем нормалния тон за дебат. За това ще помолим и синдикатите“, обяви финансист №1 след срещата, която не бе открита за журналисти. На нея участие е взел и премиерът Бойко Борисов.

Според Васил Велев, председател на АИКБ, в срещата са се включили и вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев. По думите му от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ), която включва четирите големи бизнес организации, са представили на вниманието на кабинета 10 остри проблема пред икономиката, като „5 от тях ще се решат до края на годината“.

„Акцентът бяха реформите, които подкрепяме в образованието и миграцията“, обясни Велев. На срещата е обсъдено и въвеждането на ясен механизъм за определяне на минималната работна заплата, както и темата за минималните осигурителни доходи и бойкота на бизнеса в преговорите за договарянето им.
Припомняме, че в последните дни напрежението по оста синдикати-работодатели ескалира, след като вицепремиерът Валери Симеонов обеща на бизнеса клас прослужено време да отпадне, а премиерът Бойко Борисов отхвърли тази идея след среща с лидерите на профсъюзите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Хихих. Парите свършиха. Изгнохите мен и още милион със смешните си заплати и наглото отношение. Вече работя само там където ми плащат, явно данъците ми не влизат в Българи освен когато съм в отпуска.
    Формулата е ясна повече пенсионери и циганки майки по малко пари за апаратчиците на държавна хранилка. Пак гласувайте за герб, бсп, дпс и там за куне важен ако се реши и т.н.

  2. Муааа. Имаме си премиер дето през два часа има различно мнение. КОЙ ТЪПАНАР ГЛАСУВА ЗА ТОВА МЕНТЕ

Отговорете