„Юнайтед“ с нов капитан за дербито на „Анфийлд“

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 18 януари 2020

На 18 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 18.01.2020

10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

Отпуснаха пари за ремонт на покрива на емблематичната „Хаджи-Ангелова къща“ в Търговище Общо 383 000 лв. са нужни за цялостния ремонт на музейната сграда

Емблематичната за Търговище музейна сграда „Хаджи-Ангелова къща“ получи финансиране за първия етап от ремонтите, при които ще бъде подменен старият прогнил покрив.

62 800 лв. са отпуснати от Министерството на културата за стартиране на ремонти на емблематичната „Хаджи-Ангелова къща“ в Търговище, която е културна ценност с национално значение. Това съобщиха от Регионалния музей, който стопанисва сградата. В нея се помещава и етнографската му експозиция.

Средствата ще бъдат вложени в ремонт на покрива на къщата. Тя е строена през 1863 г. и е в изключително тежко състояние.

За цялостния ремонт и реставрация, според изготвения през 2018 г. работен проект, са нужни общо 383 000 лв.

Първата част от средствата са отпуснати след кандидатстване на музея пред Министерство на културата в сесия за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията.

„От няколко години ръководството на музея, с подкрепата на Община Търговище, търси средства за опазването на сградата. Видимо е, че ценният възрожденски исторически и архитектурен паметник се нуждае от действия по консервация и реставрация. Належаща е необходимостта от спасяване на „Хаджи-Ангеловата къща“ като образец на българската възрожденска жилищна архитектура, която губи своя представителен и автентичен вид и е във видимо лошо състояние. С всяка изминала година дейностите по опазване на сградата се оскъпяват“, съобщиха от ръководството на музея.

От там припомнят, че с финансиране от Министерство на културата и Община Търговище беше изработен актуален цялостен проект за реставрация и консервация, който съответства на изискванията на Закона за културното наследство. Проектът е съгласуван и с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Ремонтът на покрива на „Хаджи-Ангеловата къща“ трябва да приключи до есента на тази година. Отпуснатите средства са за ремонтните дейности и авторския надзор на обекта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.