Отрицателна инфлация заради евтините горива

Цената на парното е с 15% по-висока от миналия сезон

Понижиха се цените на ябълките и доматите

Инфлацията през ноември е отрицателна като основната причина за това е падането на цените на горивата. Най-масовият бензин А95H през ноември е поевтинял със 7,4%, а цената на дизела се е понижила с 2,5%, обявиха от Националния статистически институт. В резултат инфлацията за ноември е минус 0,1%. Това е най-ниската инфлация от месец април насам. През ноември са се понижили цените и на редица храни като например на зелето (-11,6%), цитрусовите и южни плодове (-10,2%), ябълките (-6,6%) и доматите (-5,6%). Поевтинели са и дрехите и обувките (с по 0,1%), мобилните телефони (-4,7%) и телевизорите (-2,1%). Като цяло цените на плодовете са паднали с 6%, а на млякото и млечните продукти - с 0,3%.

През ноември най-много са поскъпнали краставиците - с 26%. Цените на зрелия лук и чесъна са нараснали съответно с 9,9% и 4,6%, а на малотрайните и трайните колбаси - с 1,1% и 0,6%. Продължава и повишаването на цената на хляба, който само за месец е поскъпнал с 2,5%. В резултат в рамките на година цената на хляба е нараснала с 10,9%. Цената на парното през ноември е била с 14,9% по-висока от същия месец на миналата година. Най-много обаче за година са поскъпнали застраховките за колите - с 38,3%, и отсядането в хотел - със 17,2%. Зеленчуците са с 9,3% по-скъпи от ноември миналата година. Редица основни храни обаче са поевтинели в рамките на година, като например шоколадовите и захарни изделия (-3,9%), чая, кафето и какаото (-3,5%), плодовете (-2%), млякото и млечните продукти (-1,6%), месото и колбасите (-0,1%).

Годишната инфлация към края на ноември е 3,1%, сочат данните на НСИ. Тя е доста по-висока от лихвите по банковите влогове на граждани, които вече са под 0,3% за година. Лихвите по фирмените влогове са още по-ниски. Така реално спестяванията на хората и бизнеса в банките намаляват.

Коментари

Задължително поле