Отровни изпарения от пестицид вкараха семейство в болница

Мъж, жена и малкото им дете са били настанени в областната болница в Сливен след обгазяване - съобщи зам.-директорът д-р Хрисант Хрисантов. Пациентите са отишли в спешното отделение на 4 февруари сутринта, с повръщане и отпадналост. Бащата е приет в реанимацията, а майката и детето - в детското отделение.  Семейството е пострадало, след като е вдишало отровните изпарения от пестицид. Химикалът "фостоксин" е бил използван от техен съсед за обработка на близо 700 кг царевица, складирана в гаража му.

Сигнал за случая е подаден от болницата и е вдигнал пожарната, полицията и общината в неделния ден.  Апартаментът на пациентите се намирал в триетажна кооперация в центъра на Сливен. От пожарната са извели петима живущи, които в момента са се намирали в сградата. Усещала се остра и много силна миризма. От пожарната са направили замервания с газоанализатор, който отчел завишени стойности на неизвестно органично съединение. Отровната смрад идвала от отдушниците в малкия блок. Така служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" стигнали до заключения гараж на един от собствениците, мъж на 66 години. По съответния ред отворили вратата. Открили вътре фуража и количество от химикала, който се използва за обработка на зърно срещу гъгрици.

"Този препарат не е забранен, но може да се прилага само от лицензирани фирми. При овлажняването му, както е станало, се отделя токсичното съединение азотен оксид. Въздухопроводите минават през гаража и през тях отровните изпарения са обгазили жилищата" - обясниха специалисти. "Със съдействието на кмета Стефан Радев евакуираните хора нощуваха в хотел", допълни Снежана Кънева, началник на отдела за бедствия и кризи в общината. За случая са уведомени РЗИ и Областната дирекция по храните. Замерванията, извършени на следващия ден сутринта, са отчели нулеви стойности. Изнасянето на пестицида е било възложено на специализирана фирма. На 5 февруари мястото е останало обезопасено, въпреки че не е регистрирано наличие на опасни вещества - допълниха от МВР. След едно денонощие под грижите на лекарите, състоянието на родителите и детето им бе добро - казаха от болницата. Работата по случая продължава.

Коментари

Задължително поле