Оттеглени покани за откриването на Берлинале

 

Политици от “Алтернатива за Германия” нежелани на официалното събитие

Международният кинофестивал започва на 15 февруари

Тържествената вечер е в луксозния фестивален дворец Берлинале Палас

През последните няколко дни в германския културен сектор течеше оспорвана дискусия относно присъствието на политици от крайно дясната партия “Алтернатива за Германия” на тържественото откриване на 74-ия международен кинофестивал Берлинале. И в крайна сметка на 8 февруари директорите на фестивала обявиха своето решение да оттеглят вече изпратените покани към петима представители на партията.

Така точно седмица преди изключителното културно събитие (15-25 февруари 2024) представителите на “Алтернатива за Германия” бяха изненадани и се оказаха нежелани на тържествената вечер в луксозния фестивален дворец Берлинале Палас! 

Както се изразява немската преса, политическият рефлекс е заложен в ДНК-то на Берлинале - както по отношение на селектираната програма, така и като “фестивална хигиена”. Преди 4 години гръмна сензацията с осветеното нацистко минало на хер Алфред Бауер, създател на фестивала и негов директор от 1951 до 1976 година! Първата мярка бе заличаване на името му от втората по важност награда “Сребърна мечка”.

Така и сега ръководството на фестивала реагира на общественото мнение и остава вярно на изградените през годините принципи на свободна и толерантна общност, която не приема десния екстремизъм. Същността на Берлинале като културно събитие налага спазването на обичайните демократични принципи, които не допускат каквито и да са прояви на антисемитизъм или антимюсюлмански настроения, фестивалът не толерира речта на омразата, ксенофобски или други дискриминационни идеи.

“В светлината на тези принципи някои прояви през последните седмици с антидемократичен характер и позициите на политици от Алтернатива за Германия, за нас като екип на Берлинале са неприемливи и ние недвусмислено заставаме в защита на откритата демокрация. Затова поради тази причина днес съобщихме на вече поканените политици, че не са добре дошли на Берлинале”, декларираха изпълнителната директорка г-жа Мариете Рисенбек и художественият директор г-н Карло Шатриан.

Така създадената ситуация неизбежно повишава градуса на напрежение и вероятно дефилето на гостите по червения килим пред Берлинале Палас и церемонията при откриването ще са основна грижа на органите за сигурност на 15 февруари вечерта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино