Управляващите спечелиха парламентарните избори в Полша

Слабо земетресение край Ихтиман

Орбан загуби Будапеща на местните избори

Кюрдите се разбраха с Дамаск, сирийската армия изпраща войски в Северна Сирия

Шестима души загинаха при тежка катастрофа край Казанлък

Вижте какво ще е времето днес

Изгубени в празнодумието Вече не вярваме на думите, на медиите, на политиците

Първите български общинари работят напълно безплатно

На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

От 2007-а година стои въпросът за намаление на данък добавена стойност върху лекарствата, но на практика е трудно да се оцени ефектът върху крайния потребител.

Вносители на предложението са социалистите

Трудно е да се оцени ефектът върху крайния потребител

Парламентарната здравна комисия отхвърли на първо четене направеното от БСП предложение за намаляване на ДДС върху лекарствата до 9%. Това стана в четвъртък с 8 гласа “за”, 1 “против” и 11 “въздържали се”.

Според вносителите намалената ставка върху медикаментите ще облекчат разходите по това перо на българите, които доплащат най-много в Европа за здраве – около 50%. Предложението на социалистите още преди месец беше отхвърлено на Тристранния съвет между държавата, бизнеса и синдикатите.

От БСП предлагат данъкът върху лекарствата да бъде намален с 11%, а върху брашно, изделия от брашно, месо мляко и яйца – с 15%, за да се насърчи българското земеделие.

Според държавата и бизнеса обаче не може да се правят данъчни промени преди членството ни в Еврозоната. Освен това с по-ниски данъци били възможни и повече измами.

От 2007-а година стои въпросът за намаление на данък добавена стойност върху лекарствата, но на практика е трудно да се оцени ефектът върху крайния потребител, посочи председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

Георги Михайлов от БСП заяви, че все още не може да се даде категоричен отговор с колко при намаляване на ДДС би се понижила цената, но за лекарствата, плащани от НЗОК, може да се постигне добър ефект. С унифицираната политика на ДДС страната ни се нарежда до Дания, но разликата в Брутния вътрешен продукт е несъизмерима с България, каза той. Намаляването на ДДС би подпомогнало и лечебните заведения, посочи Валентина Найденова от БСП и допълни, че ако ставката се намали на 9%, би се освободил ресурс в размер на 30-38 млн. лв. годишно, който те да могат да ползват.

Според Георги Колев от “Обединени патриоти” дори и да се гласува намаляването на данъка, то няма да достигне до уязвимите групи граждани, а трябва да се помисли върху въпроса защо в съседни на България страни цените на лекарствата са по-ниски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.