От ДБ поискали шефове на ДАНС, КФН и КЗК

Депутати от БСП не пожелаха да коментират какво са искали в замяна на подкрепа от ДБ, но хора до Корнелия Нинова лаконично отбелязаха: “Всичко по реда си!”, като признаха, че вече са били в НС, когато са разбрали, че среща с Христо Иванов няма да има.

Хората на Слави Трифонов стопирали преговорите с “градската десница” заради много постове

Нинова разбрала, че няма да се среща с Христо Иванов 30 минути преди уговорения час

БСП си правели предизборен пиар

Постове на ключови места в държавата, вместо министри, в т. ч. шеф на ДАНС, главен секретар на МВР, КФН и КЗК. Това е била сделката, за която са настояли от “Демократична България” пред “Има такъв народ” по време на официалните и неофициалните разговори, признаха пред “Труд” депутати от партията на Слави Трифонов.

Първоначално от ИТН нямали нищо против от ДБ да предложат структурни промени в Комисията за финансов надзор (КФН) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), за да може “контролните органи да заработят по-ефективно”.

“В един момент започнаха да се подхвърлят и евентуални кандидати, без да се каже и дума за процедурните правила за избор”, отбелязаха лаконично избраници от партията на Трифонов. Веднага след това дошла и “партийната оферта” пак от ДБ да оглавят ДАНС и да получат за свой човек поста на главен секретар на МВР.

Според депутати от ИТН, странното изказване на зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов от трибуната на парламента: “Христо Иванов заяви пред 5 човека в нашата стая на парламентарната група, че той трябва да одобри всеки един от министрите и всеки ръководител на агенция. А Манолова ми каза “Обещайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнявайте”, била точно ден след почти инфарктните преговори, когато от ДБ притиснали до стената екипа на ИТН с условията си.

Под “всеки ръководител на агенция” Йорданов очевидно е имал шефовете на ДАНС, КФН и КЗК, допуснаха днес пред “Труд” народни представители от ИТН.

Новите коментари за вече затворената тема между ИТН и ДБ дойдоха на фона на изненадващия отказ от страна на Христо Иванов да преговаря с Корнелия Нинова и БСП за съставяне на кабинет. Социалистите разбрали буквално половин час по-рано, че в 10,00 часа никой няма да дойде при тях. Вместо това, Иванов заяви, че от БСП си правят предизборен пиар с консултациите.

Ива Митева поряза законопроекта за ВСС

Датата на президентските избори - вероятно на 14 ноември

Решението е готово - чака дневен ред

Председателят на 46-ото НС Ива Митева.

Председателят на парламента Ива Митева свиква в четвъртък преди заседанието на депутатите Председателски съвет, на който да се обсъди датата за изборите за президент. Това съобщи самата тя пред журналисти и отбеляза, че най-вероятната дата е 14 ноември, както съобщи вече “Труд”.

“Няколко пъти обсъждахме, мнозинството се обединява около датата 14 ноември, една седмица за втори тур. Вървим към 14 ноември. Нека утре всички колеги от председателския съвет да обсъдим датата, затова не сме включили в дневния ред”, каза още Ива Митева. И допълни: “Решението е готово, трябва да го подпишем и да го внесем в дневния ред”.

Митева отбеляза още, че парламентът ще има време да приеме актуализацията на бюджета в комисии на второ четене. Председателят на парламента коментира и внесеният законопроект за промяна на Закона за съдебната власт, който предвижда от своя страна и смяна на статута на Висш съдебен съвет (ВСС), както и предсрочно прекратяване на мандата на настоящия: “Имам притеснения към предсрочното прекратяване на мандата на ВСС, тъй като има решения на Конституционния съд, според които конституционно определен мандат не може да се прекратява с обикновен закон”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика