От Лондон до Сидни за 4 часа с дишащ двигател (ИНФОГРАФИКА)

Бъдещите самолети с двигател Sabre ще взимат разстоянието от Лондон до Сидни за 4 часа.

Достига скорост 5 пъти по-бърза от тази на звука

Разработван от британски специалисти “дишащ” двигател, който може да позволи в бъдеще междуконтинеталните полети да се извършват със скорост, пет пъти по-висока от тази на звука, навлиза в решаващата фаза на демонстрациите, съобщава Би Би Си.

Проектът е под шапката на Европейската космическа агенция. В основата му е двигателят Sabre, който е едновременно реактивен и ракетен (виж графиката – бел. ред.). Най-важният елемент от него е технологията за предохлаждане. Неговите същински тестове ще започнат идния месец в Колорадо, САЩ.

Sabre ще може да задвижва различни летателни апарати - от самолети до космически ракети. Първите ще предлагат изключително бързо придвижване в земната атмосфера - според експертите полетът от Лондон до Сидни ще се съкрати до 4 часа при сегашни 16 часа (без прекачване).

На ракетите пък Sabre ще позволи да излизат директно и бързо в околоземна орбита, без да се нуждаят от няколко степени на задвижване, както е при сегашните конвенционални ракети.

Разработваният двигател ще работи в реактивен („дишащ”) режим в рамките на ускоряване от неподвижно състояние до 5,5 маха (или 5,5 пъти скоростта на звука), а след това ще преминава на ракетен режим, при който със скорост 25 пъти, колкото тази на звука, ще се устремява към космоса.

Основното предизвикателство за постигането на такъв профил на работа на двигателя е овладяването на екстремните температури, до които той се нагрява. Ключовата иновация по този въпрос е компактен предохладител, който може да понижи температурата на въздушния поток от 1000 градуса по Целзий до минус 150 градуса за по-малко от 1/100 от секундата.

Коментари

Задължително поле