От Музей „Възраждане и Учредително събрание“ Велико Търново даде начало на честванията на 139 години от Съединението на България

В Музей „Възраждане и Учредително събрание“ Велико Търново започнаха събитията във Велико Търново, посветени на 139 години от Съединението на България. Началото бе поставено с научен форум и откриване на изложба. Лекции изнесоха юристът и конституционен съдия проф. д.ю.н. Атанас Семов и историкът доц. д-р Милен Михов. 

По време на форума бе подчертана водещата роля на старопрестолния град в борбата за национално обединение. Припомнено бе, че Съединението е провъзгласено в Пловдив на 6 септември 1885-а година, но идеята за българското национално обединение се заражда обаче именно в Историческата и духовна столица – Велико Търново, още през 1879-а година с първия комитет „Единство“. Също в старата столица - на 8 септември 1885-а година, е издаден Манифестът на княз Александър I Батенберг, с който той признава Съединението.

Кметът Даниел Панов приветства организаторите, участниците и гостите на научния форум и изложбата. „Събитията днес и утре – на 6 септември, припомнят особеното и централно място в изграждането на държавността след Освобождението. Виждаме това още по време на Възраждането, при Учредителното събрание и Търновската конституция, с манифеста за Съединението. Целият процес завършва с обявяването на Независимостта отново тук – в Старата столица. Ние, хората, които не сме историци, сме призвани да предадем на децата и младите хора това чувство на искрено родолюбие, на това познание за най-важните събития и за бележитите българи, да ги възпитаваме да се гордеят, че са българи и живеят в най-българския по своя дух град – Велико Търново“, каза в приветствието си Даниел Панов.

„Нека днес и утре се замислим доколко осъзнаваме мъдростта на думите „Съединението прави силата“. Дали някак не забравяме що е това национално единство и национален идеал. Дали не се оставяме на злободневието, пропито с разделение по едни или други теми. Доказали сме, че можем да се обединяваме. Но трябва ли да го правим само, когато се случи нещо лошо? Нека отворим трайно сърцата си за доброто. Да се опитаме да преобърнем тренда на злободневието. Да намираме всеки ден повод за единство“, каза още Даниел Панов.

Научният форум и изложбата са организирани от Сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица“, Община Велико Търново, Регионален исторически музей, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Народна библиотека „Петко Р. Славейков“. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони