От 3 до 30 месеца без режим в селищата, захранвани от проблемни язовири

Снимки: Денислав Стойчев

Освен в Перник и сега вода почасово ползват в Ловешка, Габровска и Сливенска област

От 3 до 30 месеца няма да има режим на водата в селищата, които се захранват от големите язовири, посочени в последните дни като проблемни. Воден апокалипсис не се задава, категорична бе регионалният министър Петя Аврамова, която даде специална пресконференция за водната ситуация в страната.

Ако язовирите "Тича", "Камчия" и "Асеновец" се ползват единствено за битовите нужди на населението, без от тях да се захранват промишлени източници, да се ползват за производство на ток или еко нужди, в близко бъдеще не се очертава воден режим, обясни Аврамова.

Тя посочи, че при такива условия водата в язовир "Тича", който захранва Шумен, Търговище и Велики Преслав, би била достатъчна за 30 месеца, дори и без нови водни постъпления в съоръжението.

При наличните обеми на язовир "Камчия", захранващ Варна и Бургас, има запаси за 10 месеца. А в язовир "Асеновец", от който черпи вода област Сливен, запасите ще стигнат за 4-5 месеца.

Ако водата в язовира край Ботевград също не се ползва за напоителни системи, а захранва единствено водопроводите на битовите потребителите, през следващите 3 месеца със сигурност в града няма да има режим, категорична бе Аврамова.

Тя посочи, че предоставените данни са от базата на екоминистерството и че от тях зависи дали ще спрат ползването на язовирите за други нужди освен питейни. Според правилата на МОСВ 6,25% от дебита в язовирите е предвиден за питейно-битови нужди, малко над 2% за промишлени, близо 85 на 100 за производство на ток и 6,5 процента за еко нужди. Ако тези нормативи не бъдат поне временно променени обаче, заплахата от воден режим остава.

Към момента 12 млрд. лв. са нужни, за да се приведе ВиК инфраструктурата в нужното състояние, така че да се намалят течовете, авариите и загубите на водата в системата, обясни зам.-строителният министър Николай Нанков. Към момента по европейски и други програми могат да бъдат осигурени до 4,5 млрд. лева.

Нанков не пропусна да спомене, че заради социалната поносимост цената на водата не може да бъде вдигана до безкрай, въпреки нуждите от спешни инвестиции. Той подчерта, че към момента 80 млн. лв. са неплатените сметки за вода на битови потребители в цялата страна. А още близо 34 млн. лв. дължи бизнесът.

До 2 месеца трябва да са готови най-спешните наложителни ремонти в Перник, които да изведат "Клон 2" на водопреносната система от територията на стомана Перник.

Коментари

Задължително поле