От утре влизат в сила новите правила за безопасност на лекарствата в ЕС

Аптеките вече ще проверяват автентичността им

Фалшифицирането на лекарствени продукти твърде отдавна е сериозна заплаха за общественото здраве в ЕС. От утре обаче започват да се прилагат новите правила за показателите за безопасност на лекарствата, отпускани по лекарско предписание и продавани в ЕС.

Производителите вече ще трябва да поставят двуизмерен баркод и средство срещу подправяне върху опаковката на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, информират от Европейската комисия. Аптеките — включително продаващите онлайн — и болниците ще трябва да проверят — по цялата верига на доставка — автентичността на лекарствата, преди да ги отпуснат на пациентите.

"От всяка аптека и болница в ЕС ще се изисква да има система, с помощта на която откриването на фалшифицирани лекарства ще бъде по-лесно и по-ефективно. Въпреки че и след старта на системата ще трябва да се направи още, за да се гарантира, че тя функционира правилно в целия ЕС, аз съм убеден, че с нея поставяме още една предпазна мрежа между гражданите и опасностите, които крият неразрешените, неефикасните или опасните лекарства", заяви комисарят за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Новата система ще даде възможност на държавите членки по-добре да проследяват отделни лекарствени продукти, особено в случай на съмнения.

Лекарствените продукти, произведени преди 9 февруари 2019 г. без показатели за безопасност, също могат да останат на пазара до изтичане на срока им на годност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве