От 1 юни: Каре лидери отвори Балканите (обзор)

От 1 юни отпада 14-дневната карантина за пътуващите от и към Румъния, Сърбия и Гърция, постигнаха съгласие премиерът Бойко Борисов и управляващите от съседните държави.

Карантината пада, договориха във видеовръзка премиерът Бойко Борисов и колегите му от съседните държави

Ще работят и заведенията на закрито

От 1 юни ще отпадне карантината за пътуващи между България и съседните държави Гърция, Сърбия и Румъния. За това се договориха във видеоразговор министър-председателят и колегите му премиерите на Гърция - Кириакос Мицотакис, на Румъния - Лудовик Орбан и президентът на Сърбия Александър Вучич. Вместо принудителна 14-дневна карантина или тест на границата туристите и пътуващите по бизнес или с друга цел ще трябва да попълват декларация, подобна на тази, която в момента се раздава на границите, обясни премиерът Борисов след срещата. В нея ще има информация за имената и контактите на туристите, деклариране, че са запознати с епидимологичната обстановка, нямат симптоми на COVID-19 и заявяване, че се пътува на собствен риск, а при нужда от лечение то ще се заплати чрез направена предварително застраховка.

Поемаме премерен риск, който обаче означава повече приходи за хората и бюджета, обясни Борисов. С Гърция и Сърбия уговорката вече е почти факт, докато в Румъния съгласие за отпадане на карантината ще се чака и от парламента.

Заедно с границите от 1 юни се планира да отворят и закритите части на ресторантите и кафенетата, защото все пак говорим за туризъм, обясни Борисов.

Близо 3,5 млрд. лв. е загубила страната от нереализирани приходи от началото на кризата, съобщи още премиерът. В средата на юни ще стане ясно дали ще изплуваме сами като държава или ще се наложи да теглим кредит, обяви Борисов. Относно парите от ЕС премиерът разясни, че и сега имаме възможност да ползваме еврофинансиране за бъдещи периоди или от зелената сделка, но това не би било справедливо.

Прогноза 

Само картечници ни спират от гръцкото море 

Само ако се завардят границите с картечници могат да се спрат българите да не почиват в Гърция. Съседите вече са готови с мерките за отваряне на хотелите, предоставят безплатни чадъри на плажа и рекламират туризма си, докато България закъснява с мерките и говори за карантина и декларации за туристите. Това обясни Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Ако курортите ни отворят за гости още през юни и се улесни влизането в страната, загубите за сектора през това лято могат да бъдат ограничени до 20 на сто или около 1,7 млрд. лв., изчисли Драганов.

Мерки

Съседите с тест за COVID-19 при пристигане 

До края на май е удължена карантината за пристигащите в Гърция чужди туристи и местни граждани, съобщиха от АНА-МПА, позовавайки се на Службата за гражданска авиация. Всички чуждестранни пътници също трябва да преминат през тестване за Ковид-19 при пристигането си. Ако тестът е положителен, на чуждестранните граждани им се отказва влизане в Гърция. Също така всички полети от чужбина трябва да кацат на международното летище в Атина, където се извършват тези проверки.

Седмица по-рано 

Ограниченията за превозвачите отпадат още от 25 май

Още на 25 май ще отпаднат ограниченията за шофьорите на тежкотоварните автомобили, които извършват международни превози и служителите в автобусния транспорт. Това обясни транспортният министър Росен Желязков след видеовръзката с управляващите в съседните Румъния, Сърбия и Гърция. Това ще се случи седмица преди да отпадне карантината и за всички останали пътници между 4-те държави от региона. Правителството е готово за диалог с протестиращите превозвачи, заяви още Желязков.

По-рано транспортният министър обяви, че “Български пощи” планират да предлагат в мрежата си застрахователни и финансови услуги. Освен за клиентите допълнителните услуги ще са от полза и за персонала, който ще получава бонуси, обясни Желязков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България