5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

От 100 хиляди души с Хепатит C у нас, едва 400 стигат до лечение Смъртните случаи в България са 840 годишно

От 100 000 души у нас, заразени с Хепатит C, едва 400 стигат до лечение. Смъртните случаи в България от заболяването и неговите усложнения са 840 годишно, предаде „Дарик„. Оказва се, че при 74 на сто от пациентите с Хепатит С, вирусът засяга и други органи, освен черния дроб. Положителното е, че у нас вече е достъпна и покрита от здравната каса модерна терапия, която може да постигне излекуване при 95 до 100 процента от болните.

Понастоящем най-значимият проблем в България, свързан с Хепатит C, е диагностиката, тъй като хората нямат възможност да се изследват за заболяването като част от годишните профилактични прегледи, покривани от здравната каса.

Това изтъкнаха специалисти в навечерието на Световния ден за борба с хепатита. Към момента с новата терапия, която дава много добър резултат, се лекуват около 1000 души. 105 от тях са в Клиниката по гастроентерология в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ,” обясни д-р Йордан Генов, който завежда Трето отделение в нея. „От всичките 105 лекувани пациенти, само един не е излекуван, от което е видно колко е ефективно лечението в реалната клинична практика. Тук са пациенти с всякакви съпътстващи заболявания, с които трябва да се съобразяваме“, посочи той.

Реално одобрените за лечение пациенти у нас са 1130, информира д-р Елена Тотева от Националната здравноосигурителна каса. „След март 2017 г. вече с приемането на новите критерии за терапия, за миналата година 411 са били болните, които са получили лечение. За тях НЗОК е заплатила малко над 38 милиона лева. От началото на 2017 г. на терапия са нови 575 човека, а касата заплаща почти същата сума“, коментира тя.

Сред рисковите групи за развитие на заболяването попадат употребяващите интравенозни наркотици, както и хора, подлежали на кръвопреливане преди 1992 г., когато кръвните продукти не са били изследвани за наличие на вируса.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.