По над 2000 евро на смяна събирали заловените митничари на ГКПП „Калотина“

По над 2000 евро на смяна са събирали задържаните на ГКПП „Калотина“. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг във връзка с вчерашната специализирана операция на ГКПП "Калотина", в която бяха задържани над 30 души. От 800 до 1000 евро са прибирали от влизащи в страната ни и 1300 от излизащи.

20 от задържаните са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, като сред тях е и началникът на ГКПП „Калотина“, който е посочен като неин ръководител.

Обвиняеми са и 15 митнически инспектора, както и четирима служители на ГД „Гранична полиция“. При претърсванията и иззета е голяма парична сума в лева, евро и турски лири, наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.

„Всичко е започнало по повод множество сигнали от водачи на МПС и граждани, че при преминаване през пункта са им искани парични суми под формата на Такса „Почерпка“. Събрани са доказателства, че групата действа от началото на 2019 г. Тя има строго изградена пирамидална структура. На върха стои началникът на митническия пункт, митнически инспектори и гранични полицаи. Членовете са искали и получавали суми в различни размери от водачи на МПС, предимно турски граждани. Искали са и от български граждани, когато са транспортирали хранителни стоки“, допълни тя.

Сумата е била искана на водачите чрез определени мимики и жестове от страна на служителите, а в замяна автомобилите не са били проверявани.

„Не се извърша физически контрол над товара, проверка с рентген или щателна митническа проверка, когато това е било необходимо според нормативните изисквания. Всеки митнически инспектор е отделял 50 евро и предавал на ръка на началника, останалата сума се е разпределяла между инспекторите и граничните полицаи. Ако водачите давали пари в по-голяма банкнота, им се връщало ресто“, обясни Милева.

"В оперативен план постъпиха много сигнали от чужди турски граждани. Треперейки те заявяваха, че на "Калотина" не е възможно да се премине без да се плати. Единственият начин е да прелетят. Установихме, че няма случай, в който пострадало лице, което е съдействало, да мине без да даде подкуп. Арогантни са в поведението си. Развалят пари, дори им вземат и монети, когато не стига за таксата", разкри по време на брифинга Стефан Банков, "Вътрешна сигурност".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България