Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи

Близо половин милион българи ще посрещнат Коледа или Нова година извън дома.

Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Най-изгодни са резервации за 5 дни

Офертите за посрещането на новата 2020 г. са по-скъпи с 11-12% спрямо миналата година. Това показват данни на Института за анализи и оценки в туризма, съобщи председателят на организацията Румен Драганов за “Труд”. Причината за увеличението е поскъпването на тока през лятото и непрестанното вдигане на заплатите в сектора през последните години, породено от липсата на достатъчно персонал, обясни Драганов. Няма как да не се вдигнат цените за новогодишните празници, след като има поскъпване в себестойността на услугата, допълни той. Според Драганов най-изгодно ще посрещнат 2020 г. тези, които направят резервация за 5 дни. За двама все още могат да се намерят оферти за 5 дни за 1000-1100 лв. с включена празнична вечеря, заяви експертът. Той допълни, че почти на същата стойност са и офертите за празника, ако двама резервират пакет от три нощувки.

Вече част от най-търсените хотели, апартаменти и къщи за гости са резервирани, каза Драганов. Той прогнозира, че до края на ноември напълно ще са продадени най-изгодните оферти.

От българите, които са избрали да посрещнат новата 2020 г. в чужбина, най-търсени са Гърция, Турция, Сърбия и Македония. През тази година като хит се очертава и Албания, обясни Драганов. Другите популярни дестинации са Германия, Италия, Испания и Австрия, в които има и голяма българска диаспора. Част от сънародниците ни, които имат финансова възможност, ще си подарят и празник в по-екзотични и скъпи дестинации.

Близо половин милион българи се очаква да посрещнат коледните и новогодишни празници извън дома. Близо една трета от тях, или около 140 хил. души ще посрещнат празниците извън страната, допълни Драганов.

Коментари

Задължително поле