Офисите носят доходност от 3,74%

Доходността от инвестиции в офиси се очаква да остане непроменена в повечето големи градове на Европа.

Най-много средства идват от САЩ

Доходността от офис площи в централните бизнес квартали в Европа през 2018 г. е 3,74% при 3,85% за предходната 2017 г., сочат данни на консултантска компания на пазара на имоти. Офисите в Прага са регистрирали най-сериозно свиване на доходността с 60 базисни пункта до 4,25%, но остават привлекателни в сравнение със средното равнище в Европа.

В повече от половината централни бизнес квартали в европейските градове доходността от офиси е останала непроменена през 2018 г. и експертите очакват тя да се запази относително стабилна и през настоящата година. Като основната причина за това е, че инвеститорите стават все по-предпазливи заради забавянето на икономиката.

САЩ са останали основният неевропейски инвеститор в бизнес имоти на Стария континент с дял от 48% от инвестициите през 2018 г., въпреки че те са намалели с 9% спрямо предходната година. Капитали са били насочени главно към Франция, следвана от Великобритания и Германия. В същото време инвестициите на Сингапур в Европа почти са се удвоили и са достигнали 10% от общия обем на чуждестранни вложения. Така Сингапур става вторият по големина неевропейски инвеститор в бизнес имоти на Стария континент.

Южнокорейските инвестиции в Европа през 2018 г. са нараснали до 5,4 млрд. долара, което е ръст от 11% на годишна база, и отрежда на страната третото място сред неевропейските инвеститори на Стария континент. Южнокорейските инвеститори продължават да влагат парите си в офиси в централни бизнес квартали на ключови европейски градове като Франкфурт, но в последно време са разширили обхвата си и към страни като Белгия, Полша, Италия, Ирландия, Дания, Чехия и Испания.

Обемът на южноафриканските инвестиции в Европа също е нараснал значително - с 67%. Инвестиционната активност е била насочена предимно към търговски площи в Централна и Източна Европа, както и към логистични активи във Великобритания, Холандия и Полша. Южноафриканските инвестиции в Румъния са нараснали с 32% през 2018 г.

Коментари

Задължително поле