Офисът става място за срещи

Офисът остава съществена част от дейността на всяка фирма дори по време на пандемията.

Компаниите ще наемат повече площи, за да осигурят пространство на служителите си

Търсят баланс с работата вкъщи

Офисът ще остане съществен елемент от дейността на всяка фирма, въпреки че много хора може да продължат да работят от вкъщи и след пандемията. “В момента повечето компании залагат на краткосрочни решения за оптимизация на пространството, тъй като нямат яснота кога служителите им ще се върнат трайно в офиса. В дългосрочен план обаче ще се налагат нови стандарти и условия на работната среда - повече пространство на човек, по-големи общи части и разделяне на служителите на потоци. С оглед на новите мерки за безопасност, не е изключено компаниите, които в момента освобождават площи, след година-две да търсят разширения”, казва Йордан Кръстев, мениджър офис площи в компания за недвижими имоти.

Според инж. Петко Лозанов вътрешната реорганизация на площите е съществен елемент от новата роля на офиса в бизнес ежедневието. Затова и традиционният офис вече отстъпва на нова организация на пространството според спецификата на работните процеси на компанията. “Офисът на бъдещето все по-малко ще бъде място, където служителите отиват и работят в интервала от 9 до 18 часа, а все повече - място за срещи, социализация, обмен на идеи и информация, работа по съвместни проект”, обобщи Петко Лозанов от консултантска компания за недвижими имоти.

“Намирането на точния баланс между различните работни пространства е специфично за всяка индустрия и компания. Затова намирането на дългосрочно работещи решения ще е ключово за бизнеса през следващите месеци”, коментира Йордан Кръстев.

Новите концепции за организация на работното пространство включват повече зали за срещи и пространства за социализация, споделени работни места и системи за запазване и планиране посещаемостта в офиса в комбинация с работа от вкъщи, за сметка на досегашните плътно подредени в редици работни места.

Макар работата от вкъщи да нарасна като значимост в условията на коронавирус пандемията, компаниите няма да заложат на този модел на работа, когато се върнат към нормалния си ритъм, гласи доклад на компания за недвижими имоти. Бъдещето е свързано по-скоро с намирането на траен баланс между работата от вкъщи, от офиса или от друго място. В проучванията на компанията се говори за екосистема от работни пространства, които могат да обхващат изнесени офиси, споделени офиси и други решения с цел максимална гъвкавост и ефективност.

“Терминът “работа от къщи” (work from home) се замества от “работа от всякъде” (work from anywhere). Най-важната задача на компаниите в дългосрочен план е да създадат устойчив модел на работа, така че да поддържат висока ефективност.

Искат между 8 и 14 евро за кв. м.

Наематели преотдават част от квадратурата

В София има 2,1 млн. кв. м

Обемът на съществуващите модерни офис сгради в София към края на третото тримесечие възлиза на 2,184 млн. кв. м.

Наталия Малчева

Засилва се тенденцията наематели на офиси в София да преотдават вече наети площи, за да оптимизират разходите си в резултат на въведени политики за работа от вкъщи. Затова на този етап не се очаква да стартира строителство на нови офис проекти преди ситуацията с Covid-19 да се подобри, пише в доклад на консултантска компания на пазара на имоти.

През третото тримесечие в експлоатация са въведени 8 хил. кв. м нови офис площи в София. Същевременно са сключени сделки за наем на 14 500 кв. м офиси.

Намалялото търсене обаче не се отразява на средните наеми в столицата - при офисите клас А офертните нива варират между 12 и 14 евро на кв. м, а при офисите клас Б - между 8 и 11 евро на кв. м. Към края на третото тримесечие средно претеглените наеми за клас А са 12,60 евро на кв. м, а за клас Б са 8,80 евро на кв. м.

Обемът на съществуващите модерни офис сгради в София към края на третото тримесечие възлиза на 2,184 млн. кв. м, а площите в строеж са 376 хил. кв. м, като за 16% от тях има предварителни договори с наематели, посочват от консултантската компания. Делът на свободните площи е 10,8%. А предлагането на офис площи в съществуващи сгради и в сгради в строеж надхвърля 560 хил. кв. м.

Някои служители предпочитат бюрото си

Работното място е на прага на трансформация

Важен е транспортът

Има сблъсък на изискванията за социална дистанция и желанието и необходимостта на хората да общуват с колегите си.

Пандемията може би сложи само начало на трансформацията на офис културата. Някои компании като Twitter Inc дадоха възможност на служителите си да работят постоянно от вкъщи дори и след края на пандемията. Дали ще настъпят трайни промени в използването на офиси ще зависи от това доколко на хората е харесало да работят от дома си, пише агенция Блумбърг.

В пандемията много работещи родители останаха у дома с децата си, които са в училищна възраст или дори по-малки. На много това им хареса. Те свикнаха с ритъма на домашния офис, особено ако имат късмета да разполагат с по-големи жилища.

В град като Хонконг, който е гъсто населен и се живее в малки апартаменти в небостъргачи, много хора просто не могат да работят от дома си за неопределено време. Средната площ на апартаментите в Хонконг е 40 кв. м в сравнение със 137 кв. м в Ню Йорк.

Много служители в Хонконг просто нямат място за домашен офис. В Хонконг градските райони са доста уплътнени и стигането до офиса е бързо и лесно заради метрото. В САЩ обаче много хора живеят на десетки и дори стотици километри от работното си място. Пътуването им е продължително, а често нямат достъп до обществен транспорт. Затова в някои градове хората по-лесно може да се откажат от офиса, отколкото в други. За много хора работата от вкъщи има предимства и дори може да са много по продуктивни като не губят време и нерви в път до офиса. За други пък офисът им дава възможност да се съсредоточат върху задачите си.

Намаляват свободните помещения

До 23 евро на кв. м дават за офис във Варшава

Наемите на офиси във Варшава са между 11 евро и 23 евро на кв. м.

Пазарът на офиси в Полша се представя много добре. Наемите в столицата Варшава са в границите между 11 евро и 13 евро на кв. м на месец в източната част на града и достигат до 19-23 евро в централния бизнес квартал.

Според доклад за офис пазара на консултантска компания в полската столица през първата половина на годината е регистриран значителен обем ново предлагане, което почти изцяло е усвоено от пазара. Общо 100 хил. кв. м са излезли на пазара във Варшава, а още 700 хил. кв. м са на етап строеж. Усвоените нови офис площи са 93 700 кв. м за полугодието, но наред с това много фирми са сменили офиса са или са удължили срока на стария си наемен договор.

Наемната активност на пазара на офиси е била над 334 800 кв. м през първата половина на 2020 г. През второто тримесечие търсенето е достигнало 195 900 кв. м. Новите наемни договори представляват 67% от общия обем сключени наеми, включително споразуменията за предварително отдаване под наем, а предоговарянията и удължаванията на договори са имали дял съответно от 29% и 4% от всички сделки.
Наличните офис площи във Варшава достигат 5,69 млн. кв. м, което е ръст с близо 2,6% на годишна база. Само в рамките на второто тримесечие са били завършени четири офис сгради.

В края на полугодието свободните площи в града са 7,9%, равняващи се на 448 200 кв. м незаето пространство, което е спад с 0,6 процентни пункта спрямо същия период на миналата година. Оказва се, че въпреки кризата и излизащите на пазара нови офис сгради, незаетите площи намаляват.

Коментари

Задължително поле