Охранителка на Летище София пуснала пътниците от Ливан без проверка

Служителка на Дирекция „Сигурност“ на Летище София е уволнена заради случая, при който пътници от Ливан са допуснати без проверка на документите на територията на страната ни. Въпросната служителка е пряко отговорна за смесването на пътниците от Бейрут с вече проверени пътници, заяви на брифинг изпълнителният директор на Летище „София“ Владимир Рапонджиев.

"Един служител на Дирекция „Сигурност“ е уволнен, двама са с последно предупреждение, ръководител на отдел е понижен и ръководител на отдел е наказан със забележка. Директорът и заместникът му са с мъмрене“, каза той.

„Служителката е допуснала да преминат директно край нея такива пътници и те са влезли в зона, в която не е трябвало“, добави Рапонджиев. По думите му зоната на смесването е била Терминал 2.

„На 3 септември полетът от Бейрут на „България ер“, който каца на Летище „София“, започва да се обработва по процедура, каквато имаме за недопускане на пътници от трети страни да се смесят с пътници по стандарта за сигурност на ЕС. Това е процедура, която знаят и служителите на Дирекция „Сигурност“, и служителите в другите дирекции. В конкретния случай се е допуснало такова смесване“, разказа Владимир Рапонджиевя.

Шефът на аерогарата увери, че освен анализ и промени "в човешкия фактор", е изменена и процедурата, така че да има и технически средства, които да гарантират, че вече няма да има подобни случаи.

 

Коментари

Задължително поле