Охридското езеро е на 4 милиона години

Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

Охридското езеро в Македония е защитено от ЮНЕСКО като природна забележителност. И това не е случайно. Езерото е образувано преди 4 милиона години и в резултат на това в него живеят близо 200 растителни и животински видове, които не се срещат никъде по света. Езерото е и предпочитано място за летен отдих и отмора, а плуването във водите му ще ви разхлади в жегата. Охридското езеро е „виновно“ и за най-пропучите сувенири, които можете да си купите от македонския град – македонски бисери. Всъщност това не са перли в традиционния смисъл на думата, а произведения на изкуството, направени по специална технология. Истинските майстори продават стоката си със сертификат и казват, че е вечна. Езерото дава на местните и друго богатство – вкусна прясна риба.

trpejca-88-ohrid-2-copy-copy ohrid-kastiЕзерото не само е старо, но и е обитавано от древността. И това се доказва от намерените стотици кости и древни сечива на хората, обитавали крайбрежието на Охридското езеро в древността. Те са изложени в Залива на костите. В построени наколни жилища е пресъздаден животът на праобитателите на местността. Древното селище е възстановено на база на археологическите находки и животът по тези земи е датиран от периода между 1200-700 г. преди Христа. Освен прекрасни панорамни снимки можете да пиете и чудно кафе на прохлада с гледка към бистрите, тюркоазени води на Охридското езеро.

%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80-%d1%81%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d1%83%d0%bc-sv-naum-ohridСред задължителните спирки край езерото е манастирът "Св. Наум", който се намира на 27 километра от Охрид. Обителта е основана от светеца, а изграждането й се финансира през 900 г. от цар Борис I. Мощите на св. Наум и днес са там. Ако допрете ухо до каменния саркофаг, в който е положен светецът, и се заслушате, ще чуете как бие сърцето на чудотвореца. Една от легендите за чудесата на св. Наум е изобразена и върху стените на храма - впрегнати заедно орат мечка и вол. Според преданието стръвница изяла един от двата вола на бедняк. Тогава свети Наум наказал звяра да оре няколко години нивата на бедния човек. На самия пристан, още преди да се качите до църквата, ви посреща дървена статуя на светеца, който се явил насън на майстора и бил изваян само за ден. В двора на комплекса се разхождат пауни, а във водите на реката, от която извира Охридското езеро, плуват лебеди.

Повече информация за Охридското езеро и другите забележителности на Македония, можете да прочетете тук: www.macedonia-timeless.com

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм