Дъщерята на Лени Кравиц ще бъде Жената-котка в новия „Батман“

183 прасета за два уикенда отстреляха на територията на горското в Омуртаг

В очакване на Джок Полфрийман пред центъра за временно настаняване в Бусманци (СНИМКИ)

Общинската болница в Нова Загора има нов скенер

Михайлов подаде оставка

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка

Убиец влиза за 25 години зад решетките 23-годишният Тодор отърва доживотния затвор заради съкратен процес

Джулиана Гани и годеникът й пускат обща песен, осмиваща Ричард Величков

Премиерът Борисов: Партньорството между България и Израел продължава да е отлично във всички сфери

Дядо блъсна с колата си баба на пешеходна пътека

Съдът спря делото за преместването на Куйович

И това видяхме…

Охрид – градът на светлината и църквите Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация

Охрид неслучайно е наричан град на светлинат Не само заради слънчевото време, което огрява многобройните църкви и безкрайни води на Охридското езеро, но и заради факта, че градът е люлка на културата и духовността. В града се намира най-старият университет в Европа, основан през IX век благодарение на дейността на св. Климент и св. Наум. Поради големия брой църкви и манастири градът е известен и като балкански и европейски Ерусалим. За да откриете и посетите всяка от 365 църкви и манастири – за всеки ден от годината, ще ви е нужно и повече време в града. И няма да съжалявате заради прекрасните гледки, спокойната атмосфера, вкусната храна и възможностите за релакс. Сред най-предпочитаните за снимка и посещение е Църквата на св. Йоан – Канео, от която се разкрива гледка към града и необятната езерна шир.
Охрид предлага множество възможности за отдих дори и за най-изтънчените вкусове. Огромният брой събития през цялата година са още една причина да се върнете в красивия град. През лятото в Охрид можете да срещнете и много световноизвестни звезди.
Всъщност Охрид е и люлката на Ренесанса. Защото не във Флоренция, а именно в една от църквите на крайезерния град „Света Богородица Перивлепта“ двамата стенописци Михаил и Евтихий дръзват да нарушат каноните и да променят правилата на византийската живопис. Фреските им, оставени по стените на храма, се считат за първите предренесансови творби. Те са създадени години преди италианският художник и архитект Джото да дръзне да разчупи рисунките в катедралите и да вмъкне светски характер, цвят и обем в тях. Църквата, която се намира до долната порта на крепостните охридски стени е построена през 1260 година. Двамата зографи рисуват групови сцени, развълнувани изражения на лицата, перспектива на изображенията и поставят светското на централно място, като по този начин късат с дотогавашните канони. Майсторите са и сред първите църковни зографи, при които егото и гордостта от свършената работа по изрисуване на църквата надделяват. За разлика от мнозина техни предшественици и следовници, двамата дръзват да подпишат изписаните стенописи в храма с имената си. Сред най-оригиналното хрумване на единия от тях е да впише подписа си в архангелски меч, като името му е „прикрито“ като орнаменти върху оръжието. Интересно е и изображението на Богородица над олтара в църквата. Тя е разперила ръце и сякаш гледа към Охрид, за да се знае, че Божията майка вижда и знае всичко, което се случва в града. Дълго време именно в тази църква са съхранявани и мощите на свети Климент, преди да бъдат пренесени в „Свети Пантелеймон“.
Тази църква е само една от десетките причини, заради които Охрид е включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Сред задължителните спирки в града е и възстановеният манастирски комплекс, в който свети Климент основава прочутата Охридска школа и продължава делото на светите братя Кирил и Методий. Според житието на св. Климент изграждането на комплекса започва през 886 г. Можете да се отбиете и до патриаршеската църква „Света София“. В нея можете да видите как точно са реставрирани изписаните върху стените икони на храма, който е превърнат от мюсюлманските нашественици в джамия. В храма можете да видите запазени фрески от ХI,ХII и ХIII век.Сред атрактивните места в града са и запазените крепостни стени от времето на цар Самуил. От тях се разкрива уникална гледка към Охрид, както и към едноименното езеро.

Повече за Македония, можете да научите от www.macedonia-timeless.com

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Наистина Охрид е рядко красив град. Ходил съм няколко пъти и все откривам нещо ново. За съжаление вече го няма стария чинар, който беше съборен от буря в края на миналия век. За него се разказваше, че е бил посаден от Климент Охридски и беше огромно дърво, а в основата му турците са имали маса са пиели кафе. Може да се отиде до Горна Порта, която е затваряла крепостта и има легенди за високи 6 метрови мъже, които се появяват нощем да я пазят още от Самуилово време. Прочута е тяхната риба пастрмка, която в Охрид наричат летница. Както и по-малката белвица. Въобще Охрид е прекрасен, препоръчвам го на всеки.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.