Оценяват дома ни без мебелите в него

В сделките има субективен елемент

Незаконно остъклените тераси са минус

Мебелите и техниката в жилището, което искаме да продадем, както и направените ремонти, не се взимат предвид при неговата оценка, обясни експертният оценител на имоти Ценка Божилова. Най-често инициатори за оценка на недвижими имоти са банките, особено когато купувачът придобива жилище с кредит. Най-рядко възлагат оценка продавачите, а купувачите не са особено склонни на подобна стъпка.

Оценката на имота се отнася само за неговите характеристики без обзавеждането и това е причината понякога да има разминаване с очакванията на страните по сделката. Освен това, ако в имота са направени промени като остъклена тераса, например, е важно те да са узаконени, защото в противен случай се превръщат в тежест за жилището. Но в договорената цена между продавача и купувача често има субективен елемент, затова реалната стойност на сделката може да се различава от направената оценка на жилището.

Например има случаи, когато родителите са на един етаж от жилищния блок и се продава съседен апартамент. Тогава те са склонни да платят малко повече, за да може децата им да са наблизо, обясни Божилова. В други случаи пък собственикът може да е принуден да продава по някаква причина - дошъл е от чужбина, продава жилището си, отново се връща в чужбина и средствата му трябват бързо. Той няма време да проучва и може да е склонен да продаде имота за по-малко пари, а пазарната стойност на жилищата в района да е по-голяма.

“В България масовата практика е оценките да се изготвят въз основа на документ. Ако са направени промени, които обаче не са узаконени и документирани по съответния начин, това не може да се счита за плюс, а дори понякога се смята за минус. Например, ако са съединени два апартамента и е получен изключително луксозен обект, но това не е узаконено, не можем да оценяваме имота като луксозен, а дори трябва да предвидим разходи за връщането му в първоначалното състояние, защото може и да не е възможно да бъде узаконен в настоящия му вид. Доста често клиентът е заблуден и когато оценителят дойде на поредна фаза от преговорите му за покупка на жилището, има опасност той дори да се превърне в негов враг, защото не иска да му помогне да получи по-висока оценка”, каза Божилова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари