Хайко Маас: Германия ще иска за ЕС постоянно място в Съвета за сигурност на ООН

Тръмп заявил на Путин, че „не може да продължава с намесата в изборите“

Проф. Овчаров празнува 61-ви рожден ден „Труд” с пожелания крепко здраве и още находки

Променлива облачност и вятър днес, максималните температури ще са между 24° и 29°

Посолството на Русия в САЩ получи разрешение да посети задържаната за шпионаж Мария Бутина

Руските и сирийските власти са установили център за завръщащи се бежанци край Дамаск

Извънредното положение в Турция е отменено

Планираната за днес евтаназия на животни се отлага

На 19 юли 2018 да почерпят

Тръмп каза, че никой президент на САЩ не е бил толкова твърд към Русия като него

Поругаха гроба на Стефан Стамболов Разрушен е и паметникът на Каблешкови

Берлин незаконно депортирал екстремист Върнатият на Тунис Сами А. е бил бодигард на Осама бен Ладен

Четири уволнения заради чумата разпореди Борисов (обзор) Браншът и правителството се споразумяха, карантината ще продължи шест месеца

Животновъди даряват кози от стадата си на засегнатите от чумата

20% по-малко безработни жени 14,4% разлика в заплатите на двата пола

Оцет от „червени диаманти“ прави семейство от Монтана

Лидия и Ивайло Заркови с малкия Борис

Село Долно Белотинци, на 6 км от Монтана, вече е на световната кулинарна карта. В селцето с около 500 жители се произвежда единственият в света оцет от годжи бери. Малките плодчета от Хималаите, известни още като „червените диаманти”, са като бомби, заредени с огромно количество витамини, минерали и антиоксиданти, които укрепват имунната система и здравето на хората. Уникалният оцет от лечебния плод е разработен от Лидия и Ивайло Заркови – собственици на малка фабрика за натурални оцети в Долно Белотинци. Съпрузите са и стопани, и работници, снабдители и търговски агенти на минипредприятието. Но вече имат шест вида биопродукти, зареждат стотици магазини и печелят авторитетни награди с производството си. А в началото всичко тръгнало от една планина непродадени ябълки.

„В Северозападна България попаднахме случайно. Аз съм от София, а Лидия – от Сатовча. Решихме да се заемем със земеделски бизнес, но нямахме земя и търсехме по обяви в пресата. Така се озовахме в този край“, разказва Ивайло Зарков. Семейството купило 100 дка парцел край Долно Белотинци и засадили ябълкова градина. След шест години труд, грижи и близо половин милион лева инвестиции овошките дали добра реколта. Но тогава се оказало, че няма кой да я купи.

Дипломът за иновативната разработка „Оцет от годжи бери” на семейство Заркови.
Дипломът за иновативната разработка „Оцет от годжи бери” на семейство Заркови.

„През 2010 г. пазарът беше залят от полски и македонски ябълки. Предлагаха жълти стотинки за нашите. И всичко рухна“, спомнят си съпрузите. Но въпреки краха на начинанието им мисълта да вдигнат ръце и да се откажат дори не им минала през ума.

„Започнахме да мислим какво да правим с толкова ябълки. Вече имахме горчивия опит от пренаситен пазар и решихме да се насочим към нещо, което липсва у нас. Обикаляхме магазини, ровихме в интернет и стигнахме до идеята да превърнем плодовете в натурален ябълков оцет – без химии и консерванти. Нещо истинско и полезно за хората“, разказва Лидия. Първите количества от киселата ароматна течност семейството произвело с подръчни средства в дома си. Резултатът обаче се оказал доста добър и Заркови се заели с преработката на останалите непродадени ябълки. Закупили преса и резервоари, смлели плодовете, изцедили сока им и го оставили да ферментира. А после, без да го пастьоризират, го превърнали в ароматен оцет.

Първите си продажби направили по интернет. От стоката им си купили ценители на хубавата и качествена храна. И я харесали, дори се обадили за още. Непастьоризираният ябълков оцет е органичен, не съдържа допълнителни вещества, ускоряващи ферментацията, но пък има много фибри, калий и основни хранителни съставки. Притежава не само отлични кулинарни качества, но и лечебни свойства, обяснява Лидия.

Продукцията на фабриката в Долно Белотинци вече е по рафтовете из цялата страната и в чужбина.
Продукцията на фабриката в Долно Белотинци вече е по рафтовете из цялата страната и в чужбина.

Интересът към произведената по неволя продукция обнадеждил препатилите млади производители и те запретнали ръкави, за да развият новия бизнес. Продали ненужната им вече овощната градина, купили сграда в Долно Белотинци и я преоборудвали в малка фабрика за натурален оцет. Всичко в предприятието двамата вършат сами – от закупуването на плодовете, през преработката, до пласирането, рекламата и чистенето на помещенията. Единственото, за което потърсили помощ, е технологията. Свързали се с професорите Елена и Стойчо Карови – национални светила в производството и преработката на биопродукти, и те ги посветили в тайните за превръщането на плодовете в ароматни оцети.

„За съжаление повечето хора у нас смятат, че знаят и могат всичко и се отнасят с пренебрежение към специалистите. А всяка дейност си има своята специфика. Без познаването й си обречен или на неуспех, или на посредственост“, казва Ивайло. След научните консултации фабриката край Монтана сериозно повишила качеството на продукцията си, но и количеството и асортимента на производството. През втората година от Белотинци към пазара поели 2 тона оцет, после три, а миналата година в резервоарите се събрали 5 тона от ароматната течност. След ябълките Заркови се насочили и към преработката на редки и полезни за здравето на хората плодове и билки – арония, малини, шипка и бъз. Суровините купуват само от сертифицирани производители с всички необходими документи. Безбройните административни изисквания обаче изяждат доста от времето и нервите им. Но са категорични, че не могат да си позволят да ги заобикалят, макар че пазарът е залят с продукти без лицензи. Лидия и Ивайло обаче държат всичко в производството им да е в ред и да са сред най-добрите в отрасъла. Пак заради бюрократичните спънки двамата не ползвали за бизнеса си и лев от заеми или европейски проекти. Простират се в инвестициите според джоба си, но не правят компромиси с техника и продукти. За да имат и собствени суровини, неотдавна засадили 5 дка ябълкова градина, а в нея разположили 100 кошера. Така хем пчелите опрашват дърветата, хем получават мед, пчелен прашец и клеева тинктура, които регистрирали като хранителни добавки.

„И двамата работим по 10-12 часа, но душата на бизнеса ни е Лидия, тя търси и експериментира рецепти, намира клиенти, поддържа и интернет страницата ни“, признава Ивайло. Сигурно затова всички продукти на семейната фабрика носят името „Лидия”. Миналата година Заркови направили и големия си удар – произвели първия в света оцет от годжи бери. Малките червени плодчета съдържат огромно количество витамин С, още пет други витамина, внушителен набор минерали, аминокиселини и куп други полезни съставки. А според източни мъдреци годжи бери е извор на младостта и дълголетието, поясняват експерти. Срокът на годност на екзотичните плодове обаче е доста кратък, а при изсушаваното им част от свойствата се губят. Производството на натурален оцет от тях дава възможност продуктът да се използва дълго време и с максимална полза за здравето, пояснява Лидия. На Пловдивския панаир миналата есен оцетът от годжи бери на Заркови бил отличен с първа награда за иновации в конкуренция с 56 продукта, разработени от 36 фирми и научни институти. Оригиналната разработка получила и признанието на Асоциацията на шеф-готвачите.

Сега семейство Заркови планира да разшири производството си, защото поръчките за натуралните им оцети валят. Назначили са и първия си работник, който бутилира продукцията. Фабриката вече зарежда магазини в цяла България, изпращат доставки и в Англия и Турция. А неотдавна получили запитване за възможността да продават оцет от годжи бери дори в Китай.

„Е, чак такъв капацитет нямаме!“, смеят се Лидия и Ивайло. И допълват, че вече мечтаят само за малко отдих и повече време за децата – 14 годишната Мария и 8-годишния Борис. Досега годишната им почивка е била по няколко дни, но и в тях не се отлепят от компютрите и бизнеса.

„Радвам се не само че успяхме, но и че показахме, че в Северозапада живеят предприемчиви и работливи хора. Правим нещо, което никой друг в света не произвежда. Вярвам, че има много такива хора и те могат да променят нещата към по-добро, казва Лидия Заркова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (41)

 1. Здравейте, Лидия и Ивайло! Приемете моите поздравления и голямо уважение за това, което правите и постигате! Много съм впечатлена от факта, че правите неща, които в света не знаят и не произвеждат.

  1. Д-р Георгиева,аз нямам думи.Много ви благодаря.Отваряйки сутринта статията очаквах нападки и негативни мнения,както обикновено се получава.Сега чета коментарите и ми се плаче,но от щастие.Благодаря ,че направихте денят ми щастлив.

  1. Благодаря Ви,от сърце благодаря.Нямате представа вашата подкрепа какво означава за нас.

 2. Браво! Много ДВ радвам за вашия успех и ви желая още по-големи дози от него за в бъдеще!

  1. Много благодаря ,Симеон.За нас е чест и огромна отговорност.Вашата подкрепа е нашият стимул.Тази година имаме за осъществяване две нови идеи,т.е три.Ако нещата се получат ,ще имаме още поводи за гордост.

 3. Здарвейте Лидия,
  Къде може да се закупи продукцията ви във Враца?
  Искам да ви дам идея, свържете се с Малинчо в Сащ, има много развита верига за Български стоки:)

  1. Здравейте,г-н Недялков.Не мога да си позволя да злоупотребя и да публикувам тук наши координати.Ако желаете намерете нашата интернет страница и се свържете с мен,за да ви дам информация къде може да се намерят нашите продукти във Враца.Що се отнася до Малинчо,писах им няколко пъти и очаквам техния отговор.Много ви благодаря.

 4. Семейство Заркови ,вие сте светъл пример за предприемчивия и работлив българин.Желая ви от все сърце попътен вятър във всяко едно начинание!Респект!

 5. „близо половин милион лева инвестиции“ …“Пак заради бюрократичните спънки двамата не ползвали за бизнеса си и лев от заеми или европейски проекти.“ Браво малко са хората, които могат да извадят половин милион лева и после да заявят, че всичко са постигнали с честен труд и упоритост. Адмирации! Само не става ясно наистина от къде е първия половин милион.

 6. Емилия,винаги ще се намери някой“остроумен“.Ако бяхте ни попитали,а не констатирали нашият“първи половин милион“, нормално щеше да ви отговорим,че това са пари инвестирани във времето,става въпрос за години вложения.Всичко,което имахме беше ипотекирано или продадено.Ние сме хора,които рискуват и рискът ни се оправда.Всеки един лев отиваше и продължава да отива в издръжка на бизнеса.Имало е и продължава да има моменти,когато, като се разплатим не са ни оставали стотинки за хляб.Но вие най-вероятно няма от къде да знаете как се инвестира и прави бизнес.

  1. Айде не се правете на страдалница. След като сте имали земи за половин милион лева, които да ипотекирате/ продадете, не може да ме убедите, че сте тръгнали от НУЛАТА. Явно сте направили нещо като успешен бизнес в България, просто не ми харесва превръщането Ви в някакви героиня, стартирала от нулата, а нулата всъщност е половин милион лева. Не сте толкова велика, погледнато от тази перспектива. Освен това сте заядлива, не търпите по-остър коментар. Не съм длъжна да Ви харесвам и да пиша суперлативи за Вас. Горката тя тръгнала от нулата продала всичко. Все някой Ви оставил тези 500хил. лева (под формата на нещо) и тези съм ги слушала „никой нищо не е направил за Вас, всичко сте постигнала сама“.

   1. Г-жо Емилия,оказва се,че от толкова много хора,които са писали коментари само вие не сте чели статията.Моля ви да я прочетете и тогава да коментирате.

 7. никъде не мога да открия Вашата интернет страница,моля публикувайте я.

 8. Г-н Илиев,за съжаление не мога да си позволя да злоупотребя и да си правя реклама тук.Напишете в гугъл Ябълков оцет Лидия и ще ни намерите много бързо.

 9. Мила Лидия, драги Ивайло,
  От цялото си сърце Ви благодаря не само за великолепния ябълков оцет, който от години ползвам и поръчвам от Вас в Русе, но и за всички останали качествени продукти!
  Производители на световно ниво сте и това не е комплимент, а истина!
  Благодаря Ви за любовта към това, което правите, за честността Ви, за страхотните продукти!
  А ябълковият Ви оцет изцяло помогна здравословно на моята майка!
  Да сте живи и здрави!
  Късмет и успех!

 10. Лидия само напред но не забравяйте че вБългария винаги ще се намери някои да злорадства и завижда но маинната им сгордо вдигната глава ннапред и успех

  1. Г-н Василев,знам,че е така и въпреки всичко се ядосвам много,защото знам какво ни е коствало всичко,знам какво сме загубили и през какво сме минали.Никой не е длъжен да ни разбира,знам това и се опитвам да не се дразня,но боли……

 11. Чест и почитания.Едни от малкото смели и предприемчиви българи ,решили
  да инвестират в производство ,а не да се оплакват,че в България нищо не върви.В България е национален спорт да се краде и най-многото ,откраднатото да се инвестира в молове и да се събират наеми.Пожелавам ви успехи в начинанието и дано държавата да не ви пречи.

 12. Честит празник, работливци. Бъдете здрави и още по-успешни! Късмет!

 13. Ами възхищавам се от предприемчиви хора, а това че произвеждате тази лековита и полезна, пък и натурална течност е много важно. Тук в София съм вземала един немски, по магазините все повече „кисели продукти“, вместо оцет, а суровината „ябълка“ я има в изобилие в нашата страна. Аз съм от този край, Монтанския и се радвам на всякакъв успех там който се постигне, дано и други неща да потръгнат и този край да светне малко. Такова красиво и плодородно място е. Успех

 14. Радвам се , че Лидия отговаря лично и благодари на всеки, това е много рядко и вдъхновяващо. Дори само за това ме навихте да бъда Ваш фен. Успех и дерзайте да постигнете мечтите си.

  1. Г-н Добрев,смятам,че това е уважение,а всеки заслужава уважение,независимо дали е написал нещо хубаво или не.Аз обаче съм възхитена от положителните коментари ,всичко това ме кара да се чувствам горда,че има толкова много добри хора хора,които се радват с нас,хора,които ми дават сила,стимул ,хъс ,енергия и в същото време огромна отговорност за още повече работа,хора,които ме разплакаха от щастие.Благодаря Ви от сърце на вас и всички,които ни подкрепиха.

  1. Здравей,Ива.В България се отглежда много годжи бери.Ние имаме щастието на няколко километра от нас да имаме такъв производител и да си го взимаме прясно набрано.

 15. Моите искренни пожелания и поздравления за хъса, находчивостта и неуморността! Е това е пътят към добруване! Бъдете здрави и късметът да е с вас!

 16. Поздравления, семейство! Вие сте доказателство за това как хората могат да останат и да се развиват и в България. Трябва да сте пример за младите, които да не си тръгват от тук! Да сте здрави цялото семейство и да имате все повече време за децата си. Успех, все напред и нагоре!

 17. Мило семейство Заркови,много се радвам и възхищавам на инициативността,трудът и постигнатите успехи. Искренно ви пожелавам здраве и вашето начинание и успехи да са трайни и да има приемственост в семейството ви в бъдеще.Аз съм родом от Вълчедрам,макар че живея във Варна, и зная какво е в „Северозападналия“ край.
  Сегашното,посттоталитарно,време позволява знаещите,можещите и инициативните да търсят и намират свободните ниши и напред с „рогата“ да дерзаят и да успяват,за разлика от мрънкащите и вечно недоволните,ругаещите и оплакващите се( доказващи какво е било преди),Вие сте отличен пример за такива като тях!!!

  С уважение Божинов

  1. Г-н ,Божинов,много,много Ви благодаря.Смятам,че няма нужда да мрънкаме и недоволстваме,падаме ,ставаме и продължаваме.Живота е такъв ,борба и ние се борим.Жив и здрав бъдете!

 18. Вече мога да си позволя да коментирам като клиент. Ами … браво! Наистина перфектни продукти, поне това, което аз си поръчах и получих. Браво за смелостта да заложите на иновациите, а не на имитациите.

 19. Ехххх,г-н Даскалов,наистина нямам думи.Колко щастлива ме направихте!Благодаря Ви!

 20. Здравейте, прочетох за Вас в една статия и се вдъхнових – тази година си направих оцет от арония. Живи и здрави и големи успехи в личен и професионален план!

 21. За първи път прочетох за Вас днес, възхитена съм от всичко! Само напред! Великолепни сте! Ще потърся повече информация за всичките Ви продукти, много ми стана интересно!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.