Очакват нарастващ интерес към офисите

Общият обем офис площи в София надхвърли 2 млн. кв. м.

Променят разположението на бюрата

15 евро/кв. м за сграда в центъра

Хората се връщат постепенно в офисите си, но работните пространства вече няма да бъдат същите. Корпоративните клиенти в офисите ще очакват промяна на гъстотата на работните места, разположението на бюрата, и други мерки, гарантиращи социална дистанция. Това ще постави под въпрос цялостната философия на офисите в частта на социализиращата функция, коментират експерти. Наред с това на фирмите ще бъдат необходими по-големи офис пространства, за да настанят в тях служителите си.

Пандемията сега е сериозна заплаха, но в по-далечен план носи и възможности. Брокерите на имоти очакват много компании от САЩ и Западна Европа да прехвърлят част от дейността си към оператори и фирми, базирани на Стария континент. Тези процеси не могат да протекат бързо, но в средносрочен план може да се окажат шанс за България да привлече повече аутсорсинг компании, което пък ще разкрие нови работни места.

Най-добрата реклама на България са местните офиси на фирми, които имат такива и в други точки на света, например в Югоизточна Азия, и успяха бързо да организират работа от вкъщи за служителите си, като запазят качеството на услугите и производителността.

През първото тримесечие на 2020 г. обемът на наетите офис площи е 26 665 кв. м. Около 40% от наемните сделки са за подновяване на вече съществуващи договори. Офертните наеми за офиси клас А в централната част на София се задържат на 15 евро/кв. м, а в сгради по главните булеварди на града са около 12-14 евро/кв. м.

Към началото на 2020 г. общият обем офис площи надхвърли 2 млн. кв. м, а в процес на изграждане са около 390 хил. кв. метра. В резултат на завършването на сграда за офиси към голям столичен мол и обновяването на малък офис проект, предлагането на офиси клас А и Б в София се увеличи с 23 900 кв. м през първото тримесечие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти