Очакват рязко поскъпване на имотите

Покачване на цените на имотите прогнозират експерти.

Доходите нарастват

Търсенето е голямо

Експерти очакват цените на недвижимите имоти в световен мащаб да се покачат рязко през следващите години. Това показва проучване на икономически експерти, проведено от института “ифо” (ifo) и Швейцарския институт за икономическа политика. Според проучването цените на недвижимите имоти ще нарастват средно с 9% годишно през следващите десет години. Експертите прогнозират годишно повишение от 8,4% във Великобритания, 6% в САЩ и 5,5% във Франция.

“Увеличението на цените на недвижимите имоти се движи повече от фактори на търсенето, отколкото на предлагането”, казва изследователят Тимо Вохнер.

В много региони по света повишеното търсене на пазара на имоти се дължи на повишаването на жизнения стандарт и доходите, както и на нарастването на населението и желанието за повече жилищна площ. Общо 37% от участниците в проучването посочват тези фактори като причина за рязкото увеличение на цените.

Тенденцията към работа от вкъщи също играе роля. “Според 27% от експертите фактори на предлагането като ограничен производствен капацитет, по-високи цени на строителните материали и липса на парцели за строеж са отговорни за покачването на цените на недвижимите имоти”, казва Вохнер. Паричната политика, инфлацията и правителствената политика са посочени от 12% от анкетираните като двигатели на повишаването на цените на недвижимите имоти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти