Очни операции "2 в 1" демонстрираха в Пловдив

Очни операции "2 в 1" бяха демонстрирана по време на 15-ия симпозиум на Българското глаукомно дружество в Пловдив. Показани бяха 5 операции на живо от различни зали и с различни хирурзи, като всички те се извършваха в реално време и се излъчваха по видеовръзка в залата на конгреса. Участниците проследиха хирургична процедура, която решава едновременно 2 проблема на пациента - катаракта и глаукома.

По метода "2 в 1" бе опериран 72-годишен мъж, който 3-4 години се лекува от глаукома, но не успява да контролира добре вътрешноочното налягане, макар че приема няколко различни медикамента, а освен това има и допълнителни проблеми от съдов характер следствие на прекаран инфаркт. Пациентът дошъл в клиниката за операция на катаракта (перде), но лекарят преценя, че може да му спести втора операция впоследствие, като едновременно премахне пердето и постави в окото имплант, който ще контролира глаукомата.

Така след една процедура, която трае няколко минути, пациентът получава едновременно 2 вътреочни импланта - изкуствена леща за пердето и т.нар. антиглаукомен дренажен шънт ExPress. Това е метална тръбичка, позволяваща на вътреочната течност да се оттича и осигурява постоянно вътреочно налягане. Най-важното, което един глаукомно болен трябва да прави, е да поддържа очното налягане в норма. Това се прави по няколко начина - с медикаменти (капки) или хирургично, , коментират офтамолози, които посветиха цял един ден от симпозиума на глаукомната хирургия, защото ролята й става все по-сериозна.

Проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, председател на Българското глаукомно дружество, представи сравнително проучване на различни видове антиглаукомни операции. То е проведено в Катедрата по очни болести на Медицински университет-Пловдив и показва, че имплантите играят все по-голяма роля при контрола на глаукомата. По данни на СЗО (Световната здравна организация) между 2 и 4% от хората на планетата страдат от глаукома, която е огромен бич за обществото, защото слепотата е необратима. В България болните от глаукома, които се водят на отчет, са 78 487, което е много по-малко от 2% от населението у нас. 2/3 от глаукомно болните са жени, а 80% от случаите са на хора над 60 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони