Още седем страни предявиха претенции към Telegram на Павел Дуров

Освен Франция, още седем държави предявиха претенции към социалната мрежа Telegram на Павел Дуров, който беше задържан иналия уикенд от френските власти.

Французите обвиниха Дуров за съучастие в разпространението на сексуални изображения на деца и други престъпления като трафик на наркотици в приложението за съобщения. Обвиненията касаят отказа на платформата да сътрудничи с правоохранителните органи. В съда парижките прокурори каза също, че той е отказал да помогне на службите да извършват законно подслушване на заподозрени. Изпълнителният директор на базирана в Дубай платформа е изправен пред допълнителни обвинения, че е позволил на организирани престъпници да извършват незаконни транзакции на платформата.

Междувременно, индонезийските власти обмислят да блокират Telegram, защото се използва за разпространение на порнография и насърчаване на хазарта, каза министърът на комуникациите и информацията Бури Ари Сетиади. Той каза, че преди това отделът е изпратил „строго предупреждение“ до администрацията на платформата.

В същото време започват проверки на социалната мрежа и в други страни. Индийското министерство на вътрешните работи е започнало разследване на Telegram, „за да разбере дали месинджърът нарушава индийското законодателство“, каза източник пред PTI. По искане на президента на Южна Корея Комисията по комуникационните стандарти ще проведе среща, за да обмисли мерки за борба с каналите и чатовете в Telegram, където се публикуват порнографски дълбоки фейкове с корейски жени.

На 12 август стана известно, че Telegram е получил предупреждение за предстоящо блокиране от Турция, чиито власти откриха, че месинджърът се използва активно от нападателите за „продажба на наркотици, насърчаване на проституция, хазарт и разпространение на детска порнография“.

На свой ред Германия, Дания и Швеция изразиха собствените си оплаквания от Telegram. Датският министър на правосъдието Петер Хумелгаард каза, че „много би искал“ да блокира услугите за криптирани съобщения, защото те правят все по-трудно залавянето на престъпници, но „това все още не е правно възможно“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии