Павлин Димитров - Шефът на острова

В Бургас има двама души, които са се срещали лице в лице с пирати. Единият е капитан Христо Мушков, чийто кораб бе в плен на пирати в Сомалия. Другият е Павлин Димитров - управителят на остров “Света Анастасия”, който редовно е домакин на пиратските партита на малчуганите на живописния остров. Освен тази шега, има и друга. “Когато ме избраха за управител на острова, приятели ми казваха: Все едно да си директор на водопад”, разказва Павлин Димитров. В България няма друга професия като неговата - управител на остров.

Да си управител на остров наистина си е доста странно. Като се започне от стигането до работното място- пътуване по море всеки ден. Ако Димитров не е зодия “Скорпион”, силно привлечен от приключението, друг едва ли би се справил по-успешно. Защото четири години не е загубил хъс към работата, напротив. Пълен е с интересни истории около съдбините на късчето земя сред вълните. Казва, че на “Света Анастасия” не се чувства като Робинзон, защото тук постоянно идват туристи и гости от цял свят и е невъзможно да останеш сам със себе си. Освен през зимата, когато пътува до там поне веднъж седмично да нагледа туристическата атракция и маслиновите дръвчета, увити със стъклена вата срещу високите вълни, които връхлитат през студените месеци. Тогава, край нафтовата печка на фаропазача, човек сякаш се слива с острова и усеща как малката земя се съпротивлява на вълните, все едно е живо същество.

Димитров казва, че “Света Анастасия” е място на любовта и приятелството, защото целта е хората тук да се чувстват спокойни, романтични, обичащи. Това всъщност е островното съкровище- осъзнаването на любовта на парчето земя сред морето.

“Когато настръхваш без да ти е студено, казват, че наблизо има призрак. На мен ми се случва редовно, когато пристъпвам в храма. Просто мястото е свързано с безброй съзнания и души преживели тук радости и скърби”, добавя управителят. През 2014 година общината в Бургас обяви конкурс за управител на острова “Света Анастасия”, бивш “Болшевик”. До този момент мястото имаше мрачната слава на остров-затвор и рядко там отиваха хора- сред руините и тежкия спомен за миналото. По идея на бургаския кмет Димитър Николов обаче, “Света Анастасия” с много усилия и реализация на оригинални проекти, се превърна в най-посещаваната и привлекателна туристическа дестинация. Естествено, важно е, че за него се грижи точният човек.

Паметливи припомнят, че за позицията на Димитров се явиха 270 души-кандидати. Сред условията не бе задължително дори да можеш да плуваш- все пак управителят ще ходи на работа с корабче, но пък се търсеха качества- да си смел и да владееш ситуацията, да можеш да оказваш помощ на хора, ако се наложи. В зверска конкуренция Павлин Димитров спечели оценяващата комисия с вдъхновението си, с проиграването на риалити с туристи на острова- как ги посреща и действа в създадена трудна ситуация.

Четири години по- късно, островът наистина е най-посещаваната и обичана атракция по морето. Тук хората се женят, кръщават децата си в църквата, гледат театър, слушат концерти. На острова всичко е по-различно, по- завладяващо и по-радващо душата. На брега се приготвят печени миди на тенекия. Между другото, управителят ги пече лично, когато има малко свободно време. В хотела пък, стаята където е спала Летисия Каста е сред най-предпочитана за гостите, оставащи да пренощуват на късчето земя. Красивата актриса беше тук по време на снимките на филма на Камен Калев “Островът”, а местните рибари играеха като статисти- нещо, което помнят и разказват с охота до ден днешен.

На острова редовно се правят концерти на известни изпълнители и се играят нашумели театрални постановки. Публика и актьори заедно пътуват с катамарана до “Света Анастасия” и си общуват, докато трае романтичното пътешествие сред вълните, после започва представлението. Пиратските партита за децата и рождените дни са уникални: интересни и вълнуващи. Само когато хване лошо време, катамаранът “Света Анастасия” спира да пътува от съображения за сигурност на туристите. По принцип акостирането на острова винаги е било трудно, защото вълните са високи и затова преди броени дни Община Бургас получи разрешение да укрепи брега и да направи по-удобен кей и лодкостоянки.

“Работата е много. Няма събота, няма неделя, няма почивен ден. Но всичко това ми доставя удоволствие”, казва управителят на острова. И както обича често да повтаря: “Най-романтичното е да се качиш на фаровата площадка с любимия човек и да се прегърнете, за да не ви духне вятърът”.

 

От мрачните вериги до рай за туристите

Павлин Димитров разказва как като малък, сгушен в дядо си, с катер, дошъл в музея на острова - единственото нещо, което съществувало тогава. Видял вериги, символизиращи някогашния затвор и нищо друго. Парадокс е наистина, че сега, островът е превърнат в рай за туристите. С ресторант, пекарна, сцени на открито, кътове за релакс, хотелски комплекс, който се помещава в някогашния манастир и църквата.

 

За него

„Св. Анастасия” си е намерил подходящия „пазач на фара” 

Павлин Димитров е много интересен човек, който гледа на работата си като на част от живота си. Живее с това, което се случва. Занимава се с всичко, дори подрежда столовете за представленията. Смятам, че островът си е намерил подходящия “пазач на фара”.

Борислав Чакринов, директор на Драматичен театър “Адриана Будевска”

 

Добре си върши работата 

Не го познавам много отблизо, на “здравей” и “здрасти” сме, но смятам, че добре си върши работата. Островът е пълен с туристи, страшно много са и всъщност това е Островът на Бургас.

Капитан Христо Мушков, председател на Клуба на моряка в Бургас

 

Той обича острова 

Павлин Димитров е много, много гостоприемен. Той обича “Света Анастасия” и от едно малко местенце е направил остров на уюта и приятелството. Там е наистина прекрасно и си личи, че прави всичко с любов и мисъл.

Тони Димитрова, певица

 

Има капацитет на администратор, но и приключенски дух

Островът има късмет че човек като Павлин, който притежава изключителен капацитет на администратор, но пази и носи приключенския дух на бургаските моряци и рибари, се грижи за него. Комбинацията от тези му две качества превръща “Света Анастасия” не просто в място за туризъм, а в една от характеристиките на Бургас и то от тези, които му носят чара и магнетизма на уникален град.

Елка Стоянова, писателка

Коментари

Задължително поле