Пазарът на луксозни имоти се раздвижи с 41% ръст на продажбите

Със среден ръст от 41% на продажбите и 18% на наемите пазарът на луксозни имоти в България отбелязва динамично първо полугодие на 2017 г., сочи новият анализ на консултантската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates.

Причина за това са нарастващият интерес към покупки на къщи и големият брой българи, които живеят и работят в чужбина, но ползват ваканцията си за инвестиция в имот.

И през второто тримесечие на 2017 г. се запазва тенденцията за ръст на сделките с луксозни имоти с инвестиционна цел. Причините са подобряващите се условия за финансиране от страна на банките, ръстът на пазара и липсата на добри инвестиционни алтернативи. В луксозния сегмент купувачите най-често са с бюджет до 300 000 евро, като търсенето е основно за апартаменти в престижни райони, които лесно се реализират на наемния пазар.

Основната част от запитванията са в диапазона 250 000 – 450 000 евро, като за тези пари се търсят апартаменти с поне три спални или къщи в затворени комплекси. Запазва се интересът към новото строителство, като предпочитани са апартаменти в малки, качествено изпълнени сгради в престижни квартали на София. Предлагането обаче остава слабо, тъй като по-голямата част от новите проекти са в начален етап и все още не са на пазара. Очакванията са до края на годината дисбалансът между търсене и предлагане да се запази.

Наемният пазар също остава силен, като интересът е основно към жилища в сгради с професионална поддръжка и различни услуги – рецепция, почистване, спортен център, ресторант. Наемите на апартаменти в подобни сгради се движат около 1500 евро за жилище с една спалня и около 2000 евро за такова с две спални. Предпочитани райони за такива наеми са „Лозенец“, „Изток“, „Изгрев“, „Гео Милев“, „Иван Вазов“.

Централната част между бул. „Ал. Дондуков“, Ларгото, бул. „Христо Ботев“, бул. „Витоша“, НДК и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ е привлекателен район основно за купувачи с инвестиционна цел, но през последната половин година много хора го преоткриват като място за живеене, като цените там са стабилни.

Традиционно най-силен в кварталите на Витошка яка е пазарът на къщи, като се предлагат и имоти в затворени комплекси. Натам се ориентират купувачи на висок клас имоти – над 500 000 – 600 000 евро, които държат на модерни архитектура и интериорен дизайн, басейн и технологично оборудване, но предлагането е слабо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти