Пазарът на ток - в хаос

От 1 октомври малките фирми ще купуват ток на свободни цени, а не на регулирани.

Три месеца преди крайния срок за малките фирми липсва информационна кампания

Заблуждават стопанските потребители, че могат да избират доставчик до 30 септември

Цари хаос с излизането на близо 300 хил. малки фирми на свободния пазара на ток. За това предупредиха от Асоциация свободен енергиен пазар, в която членуват търговци на електроенергия.

С последните промени в Закона за енергетиката фирмите бяха задължени от 1 октомври да купуват ток от свободния пазар. В момента обаче все още няма онлайн платформа за сравняване на офертите на търговците, като тя трябва да бъде готова до 1 януари 2021 г. - много след крайния срок за избор на доставчик на свободния пазар. Тази платформа трябва да бъде създадена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Друг проблем е, че липсва информационна кампания, която да разяснява на фирмите техните права и задължения. В момента на пазара има около 100 търговци на ток. За да се ориентира една фирма на пазара, трябва да прегледа офертите на сайтовете им и да избере най-подходящата за нея.

“В момента ситуацията е следната - на малките фирми им беше казано: Изхвърляме ви от регулирания пазар и имате 3 месеца, в които да си намерите нов доставчик”, заяви Виктор Минчев, член на Управителния съвет на асоциацията. Според него обаче датата 30 септември 2020 г., която е определена като краен срок фирмите да си изберат доставчик на ток на свободния пазар, е подвеждаща. Реално фирмите трябва да изберат от кого да купуват ток до 10 септември. Причината за това е, че самата процедура по смяна на доставчика продължава 20 дни, обясни Виктор Минчев. Освен това често има проблем при смяната. Например, ако имате неплатени някакви стотинки, досегашният доставчик може да откаже прехвърляне на партидата. Тези забавяния отнемат поне месец, показва нашата практика, обясни Минчев.

Ако до 30 септември собственикът на фирмата не си е избрал нов доставчик на ток, ще остане при сегашния - това са трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про, но вече в ролята им и на търговци на ток. Подобна възможност заложиха депутатите с последните промените в Закона за енергетиката, която обаче ще важи до 30 юни 2021 г. Тези фирми ще сключат типови договори, които КЕВР трябва да изработи до 31 август. На практика никой не знае какво ще има в тези типови договори. Най-вероятно в тях трябва да има цена, на която ще се продава електроенергията, обясни пред “Труд” Мария Кръстева, изпълнителен директор на асоциацията.

Договорът е индивидуален и може да бъде с различна продължителност

Клиентите да не гледат само цената

Досегашното дружество ни засича електромерите 

Собствениците на фирми да проучат пазара и офертите, които предлагат доставчиците на електроенергия, посъветва пред “Труд” Мария Кръстева, изпълнителен директор на Асоциация свободен енергиен пазар.

Тя подчерта, че цената не трябва да бъде единственият критерий за избор на доставчик. Трябва да се види и какви срокове предлага търговецът, има ли неустойки при предварително прекратяване на договор, изисква ли се предплащане на такси.

В България никой не знае колко точно са търговците не електроенергия, допълни Кръстева. По думите є у нас има около 100 лицензирани търговци на електроенергия, но едва около 30 работят с малки потребители.

Всяко юридическо лице трябва да излезе на свободния пазар на електроенергия от 1 октомври. За целта то трябва да избере доставчик ида сключи договор с него. След това цялата процедура се поема от доставчика, обясни Кръстева.

Договорът може да се сключи с различна продължителност - стандартният е за една година. В него не би трябвало да има неустойки при предсрочно прекратяване, но всичко е въпрос на договорка между клиент и доставчик, поясни тя.

Въпреки че фирмата вече е на свободния пазар, електромерът ще се засича всеки месец от сегашното дружество - за София например това е ЧЕЗ Мрежи. След това данните се изпращат на новия доставчик, който изработва и изпраща фактура. 

Според Мария Кръстева цената на електроенергията е много динамична, дори в момента тази на свободния пазар е по-ниска от регулираната. Доставчикът ще прави средна прогнозна цена за година - ако договорът е едногодишен, по която ще калкулира потребената електроенергия на клиента.

Според бизнес плана на “ТЕЦ Марица Изток 2” за следващите пет години

Електроенергията от въглища поскъпва

Емисиите СО2 стигат 35 евро на тон 2025 г.

Поскъпване на електроенергията, която ТЕЦ “Марица Изток 2” произвежда, предвижда бизнес планът на дружеството, който Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди днес. Предвижда се при цена от 155,61 лева за мегаватчас през тази година, тя да се вдигне до 185,34 лева за мегаватчас през 2025 г.

Средната продажна цена е изчислена при условията на плавно повишаване на цените на емисиите СО2, средно с 3,28% на година, като за 2021 г. цената е 31 евро/тон, а в края на периода - 2025 г. е 35 евро/тон, се посочва в бизнес плана.

От държавното дружество посочват, че квотите за емисии СО2 се превръщат в основен ценообразуващ елемент за произвежданата от “ТЕЦ Марица изток 2” електрическа енергия, който ще оказва все по-сериозно влияние върху нейната себестойност.

Дружеството залага намаление на произведената електрическа енергия за периода, спрямо предходни отчетни периоди, като прогнозата е да реализира част от нея на регулирания пазар, а останалата част на свободния.

Доколко успешно ще е това, ще зависи от себестойността на продукцията и от цените на енергийните борси в региона, посочват от държавната ТЕЦ. И напомнят, че в това отношение “ТЕЦ Марица изток 2” не е в благоприятна позиция поради технологията на производство и допълнителните разходи за закупуване на квоти за емисии на парникови газове, което оскъпява значително електроенергията й.

Проф. Атанас Тасев пред “Труд”:

Изберете голям търговец

Моят съвет към стопанските потребители е да изберат голям търговец, от който да купуват електроенергия от 1 октомври. Само той има достатъчно капацитет да балансира потреблението. От друга страна е достатъчно стабилен, а това е важно, защото, ако търговецът ви фалира, отивате на доставчик от последна инстанция, а там цените са много високи. След като вече клиентът се ориентира на свободния пазар и разучи правилата му, може да се раздели със сегашния и премине към някой друг.

Най-добре е клиентът да приеме едногодишен договор, дори да е на малко по-висока цена, отколкото такъв на плаващи цени. В момента цените на електроенергията са ниски, защото ситуацията с коронавируса сви икономиките и потреблението, но това е временно и цените ще тръгнат нагоре.

Либерализация означава, че потребителите ще имат право на избор, но не и че ще плащат по-ниски цени. С либерализацията върви и рискът.

Коментари

Задължително поле