Първото заседание на ВСС премина без номинации за нов главен прокурор

Премиерът сe срещна с Управляващия и главен административен директор на Групата на Световната банка

Кола блъсна пешеходка при маневра в Горна Оряховица

Затиснатото от гума дете е с разкъсан черен дроб Момчето се възстановява след спешна операция в Реанимацията в Търново

Главният прокурор и министри предлагат по-високи санкции за прояви на фашизъм

Спецпрокуратурата влезе в офиси на дружество, доставяло оборудване на Военновъздушните ни сили

Ема Робъртс обожава понички и чипс

Арестуваха 54-годишен столичанин, запалил кола умишлено

Световни имена обучават млади арт таланти

Две незрящи жени пропаднаха в дупка на тротоар във Варна

Премиерът Борисов: Поклон пред смелостта и героичното дело на Васил Левски!

Ген. Константин Попов: Със закупуването на Ф-16 България ще има най-добрия самолет в региона

Десет тела са намерени в анимационното студио в Япония, където избухна пожар

Оттеглиха обвиненията срещу Кевин Спейси за сексуална агресия

Захариева: От началото на 2019 г. е имало няколко неуспешни хакерски атаки срещу МВнР

Пазител на българщината стана почетен гражданин на Свети Влас Димитър Атанасов е сред най-уважаваните и преуспели нашенци в Истанбул

5 юли 2019 г. Свети Влас. Кметът на града Иван Николов връчва на Димитър Атанасов почетния знак на Свети Влас. Вляво е ктиторът на храм “Свети Власий” Йордан Динев, който получи мощи на своя патрон с помощта на цариградския българин.

Личен приятел е на турския президент Реджеп Ердоган

Един истински пазител на българщината стана почетен гражданин на Свети Влас. Церемонията бе преди броени дни в крайморския град. Призът бе връчен на Димитър Атанасов. Мнозина знаят, че той е свързан със Свети Влас от 2010 година. Тогава, като архонт на Вселенската патриаршия, осигури мощи на построения от спомоществователите Динко и Йордан Диневи храм „Свети Власий“ в града. Реликвата бе донесена лично от вселенския патриарх Вартоломей Първи, който благослови българския храм в съслужение със сливенския митрополит Йоаникий.

11 май 2010 г. град Свети Влас, Димитър Атанасов, Вартоломей I и ктиторът на храм “Свети Власий” Йордан Динев носят мощите на патрона на града, заради които Атанасов получи званието почетен гражданин на Свети Влас.

Вартоломей бе посрещнат на бургаското летище от българския премиер Бойко Борисов и тогавашния министър за българите в чужбина Божидар Димитров. Затова не е чудно, че Димитър Атанасов, който е най-дългогодишният член на настоятелството на българската църковна община в Истанбул, бе удостоен с почетния знак на Свети Влас. Отличието му връчи кметът на Свети Влас- Иван Николов, който благодари на цариградския българин за заслугите му към България, за това, че е осигурил мощи на светеца, патрон на града и е популяризирал името на морското селище. Експрезидентът Петър Стоянов лично поздрави Димитър Атанасов при идването му в България.

Атанасов е еднакво добре приет и сред най-мощните представители на турския бизнес, и от турското правителство, желан гост е на големите дипломатически мисии в Истанбул. Той не се стеснява да звъни по всяко време на турския президент, премиер, министри, митрополити, когато е необходимо да помагат за българските имоти в Истанбул. Личен приятел е на турския президент Ердоган от времето, когато последният е бил кмет на града.

Димитър Атанасов е роден през 1927 година, в Истанбул, в семейството на егейските българи Михаил и Благородна. Получава средно образование в българското училище „Екзарх Йосиф“, учи в немски и френски колеж. След това завършва „Философия“ в австрийския град Грац. През 1960 г. свързва живота си с Доротея Атанасова, с която вече 59 години живеят и работят заедно. Говорещият 9 езика Атанасов е един от малцината преуспели българи в турския мегаполис. Притежава просперираща компания, има и фондация, която подпомага развитието на надарени деца. През последния половин век семейството му е неотменима част от елита на Истанбул.

Той е първи зам.-председател на българското настоятелство в Турция от близо половин век. С личните му контакти бяха ремонтирани метохът и желязната църква „Свети Стефан“. През тези години той и председателят на настоятелството Васил Лязе се грижат и за екзархийския дом, българското гробище, българските църкви в Одрин „Свети Георги“ и „Свети Константин и Елена“, както и за останалите наши имоти в Турция.

Представител е на Светия синод на Българската православна църква в контактите u с Вселенската патриаршия и единственият българин-архонт в последната институция. Той често алармира за тревожния факт, че българският език се губи сред българската общност в Турция. С негово съдействие българският генерален консул в Истанбул Ангел Ангелов откри първото неделно училище там преди три години – сега там български език изучават над 70 души. „Бащите ни построиха паметниците на българщината в Цариград – на нас се пада да ги съхраним“, аргументира се Димитър Атанасов.

 

Вартоломей хвали кирилицата

11 май 2010 г., Сливенският митрополит Йоаникий и Вартоломей I бяха посрещнати от хиляди богомолци пред църквата “Свети Власий”. Седмица преди това Йоаникий освети храма.

През 2010 година, при донасянето на мощите, по време на службата в църквата „Свети Власий“ Вартоломей Първи говори за ролята на България за създаването и развитието на славянската писменост. Той каза следните думи:

„Светите Кирил и Методий свързват от векове Константинополската църква с благочестивия български народ, който никога не е забравял техния принос за това, че благодарение на тях, той е поставен в началото при създаването и развитието на славянската писменост и култура. От този момент нататък започва историята на славянската писменост и култура, като първи бяха славянизираните българи, а веднага след тях руси, поляци, сърби, словенци, хървати и т.н.“

Покойният Божидар Димитров цитира тези думи в книгата си „Вартоломей I и България“. Според него и според богослова проф. Иван Желев, те са първата официална позиция на Вселенската патриаршия, която посочва, че българите са дали писменост и църковна книжовност на русите и останалите славянски народи. До 11.05.2010 г. никой вселенски патриарх не си е позволявал да изтъква българската роля в тази насока.

От Свети Влас Вартоломей замина за Москва, където повтори същата хипотеза, като допълни, че кирилицата е създадена под ръководството на преславския епископ Константин Преславски и на базата на гръцката азбука. Според книгата на Божидар Димитров, до това признание се е стигнало след продължителни разговори във Фенер – с решаващата роля на Димитър Атанасов. Пак проф. Димитров пише как цариградският българин му е помагал с неформалните си контакти на високо ниво в Турция, които са му помогнали в работата му като министър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.