Пак търсят концесионер за летище Пловдив

Летище Пловдив

Има сериозен инвеститорски интерес, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова

Нова процедура за концесията на летище Пловдив ще стартира до края на годината. Това обяви туристическият министър Николина Ангелкова в Пловдив при откриването на 11-та международна туристическа среща в града под тепетата.

"Има много сериозен инвеститорски интерес към процедурата, но подробности може да обяви транспортният ми колега Росен Желязков", допълни Ангелкова.

Необходимостта от летище, което да посреща чуждите гости, подчертаха и от Съвета по туризъм в Пловдив. От организацията дори стигнаха по-далеч и обясниха, че при наличието на работещ аеропорт могат да се надяват и на собствена авиокомпания, която да е специализирана в транспортирането на туристи до европейската столица на културата за 2019 г.

Представители на туристическия сектор подчертаха, че работещо летище би повишила значителено броя на пътниците и приходите от сектора в града. Към момента има значителен и видим ръст на гостите, но голяма част от тях пристигат само за през деня или за една нощувка, именно заради липсата на летище, категорични са от бизнеса.

Въпреки това, от стартиране работата по кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата през 2014 г. насам, ръстът в броя на нощувките в града е с близо 30 на сто, а на чуждестранните туристи - 40 на сто. Това отбеляза зам. - изпълнителният директор на Фондация "Пловдив 2019" Радост Иванова. В града са отворили и 40 нови места за настаняване, а в региона -90.

Фестивалът на младото вино, чието поредно издание се откри на 14 ноември през миналата година е отчел рекордните 23 000 посетители, като през тази година се очакват още повече любители на виното да посетят събитието.

След включването на Епископската базилика в списъка на световното културно наследство на Юнеско, което очакваме да се случи, можем да се надявам да се запази тенденцията от последните няколко години за ръст всяка година в броя на туристите и на приходите от секторът, заяви новоизбрания кмет на Пловдив Здравко Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции