Пак ще променят правилата в борбата

След олимпиадата Токио 2020 отново гласят промени в правилата на борбата, за да може спортът да стане още по-атрактивен. Измененията касаят най-вече класическия стил. „Едно от предложенията е да не се начисляват точки за пасивност и предупреждение, а само за технически изпълнения – разкри Цено Ценов, президент на Европейската федерация по борба и член на Изпълкома на Световната централа. - Защото в момента наблюдаваме ситуации, в които противникът не е направил никаква хватка, а повежда в резултата. Ако има пасивност, следва предупреждение и при второ се дисквалифицира.“

Предложенията ще бъдат разгледани от Техническата комисия на Международната федерация (UWW) в София, която пристига на световното за кадети в „Арена Армеец“. Схватките са от 29 юли до 4 август. А гост на първенството ще бъде и президeнтът на UWW Ненад Лалович (Сърбия).

На тепиха ще излязат над 650 състезатели от 53 държави. Най-големите ни надежди за отличие са свързани с Едмонд Назарян. Тази година двукратният еврошампион и трети от Мондиал 2018, се състезава в по-горната категория до 51 кг на класическия стил.

Схватките започват в понеделник от 10,30 часа. Входът за зрителите е свободен.

По време на шампионата комисия ще инспектира готовността на „Арена Армеец“ за домакин на олимпийската квалификация догодина. Пресявката е в края на април и е последен шанс са спечелване на квоти за игрите Токио 2020.

Преди това съоръжението два пъти е било домакин на големи форуми в борбата – световното за юноши през 2013-а и олимпийската квалификация за Лондон 2012.

Коментари

Задължително поле