На 26 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ уволни Стойчо Стоев след 0:0 със „Славия“

Политическата коректност развали и „Междузвездни войни” Фенове готвят бойкот на новия филм

Минималната заплата в САЩ вече не е от значение Едва 0,3% от 156-те милиона работници получават такова възнаграждение

Гърция готви есенни оферти за туристите

Иран поиска от Запада разрешение да изнася 700 000 барела петрол на ден

Изкарват по 100 лева на ден от бране на билки Липата ни е най-ароматна в света, изкупуват я по 5 лева килото

Голям пожар е избухнал край Харманли, горят 1000 декара гори

Падат ограничения за трансплантации в чужбина Навременното лечение на деца - приоритет

САЩ и Япония с търговска сделка от Г-7 Доналд Тръмп записа важна победа

Откриха труп на мъж във Враца

Морето по-евтино и топло през септември

Русия разработва броня за сателити

Арестуваха двама души за подпалването на четири пожара в Гърция

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 26 август 2019

Паламудът идва да гласува, ама го няма в избирателните списъци

След кръщаването на улица „Консервна“ селището може да получи име „Рибарското“

Жега мори и рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас. Те обаче я борят с три неща: мента, пържени попчета и белот. Да му мисли само който пържи, ама в култовата кръчма „Морски сговор“ това не е проблем. Духа бриз от обед насетне и прави градусите далеч по-поносими. Освен това масите са отвън, на теферич и разхлаждането дебне отвсякъде. Морските са седнали и играят белот. Да минава времето. Пък е и приятно, и спокойно. Няма риба, наоколо цари мързеливо безвремие. Само сутрин, най-ранобудните, стават и пърпорят с лодките си из залива – да наловят малко попчета. Обядът е готов и се присъединяват към компанията. Отвреме-навреме рибарите си измислят работа, колкото да се раздвижат. Например да измият някоя лодка и пак обратно към белота. Така ще е до есента, когато се чака добър паламуден сезон.

Седнали край масата, рибарите се майтапят, че в изборна година като тази идва много риба и наесен сто на сто ще има проблем с избирателните списъци. „Един вид рибата и тя идва да гласува, тълпи се край брега, а ние я хващаме, за да не се разочарова, че я няма в списъците“, измисля си човек от компанията.

И заключава, че в изборна година даже и нови прякори не се лепят. Защото хората не трябва да са обидени, а да гласуват със самочувствие. Затова Ченгенето засега е със старите си прякори – Гошо Изгорялото (претърпял пожар), Дънди Крокодила (приличал на Клинт Истууд), Гошо Полицая (бивш униформен) и Янко Попчето (така се казвала първата гемия на един от най-опитните риболовци тук).

Лятно време е, а темата все се върти около паламуда. Техни колеги от Царево са изчислили, че тази година се пада „паламудена“. Рибата идва по много на период от седем години и сега, през 2019-та, се пада пасажите да накарат морето да заври от риба. Край Ахтопол и Лозенец морските вече хванаха малки паламудчета, което означава, че са се излюпили и са тук. Всеки ден се угояват и така, през септември-октомври ще станат големи и хубави за улов и продажба. Някои от риболовците отсега се кахърят, че хванатите малки, които пуснали обратно в морето, били само на едно-две места. „Трябваше досега да се закачат повече на чепаретата. Дано това да не е поличба за слаб сезон“, повтарят те.

Ражда се и друга теория. Според много от рибарите паламудът е пряко свързан с политиката. Известната рибарска фраза, че „рибата къща няма, търси си държава“, те доразвиват с чувство за хумор и тарикатлък.

„Паламудът винаги идва по избори. Има по много, за да залее пазара и да мотивира хората да гласуват. Излизат – гласуват – купуват си паламуд и си го приготвят на скара, за да се насладят на живота. А и паламудът като има избори, сякаш разбира, че държавата ще е стабилна и идва по нашите брегове“, палят се рибарите.

Всъщност уловът на паламуд е нещо като любовна история между пасажите и рибарите. Той е най-вълнуващ и е истинска гонитба. Нощем, под звездите, лодките излизат в морето и чакат в тъмното тихомълком. Пасажите с паламуд фосфорицират и щом видят светлината, лодките обграждат пасажа и риболовците хвърлят мрежите.

Кметът на Ченгене скеле – Димитър Янчев – Митко Брадата, е най-старият далянджия в държавата. Димитър Янчев от дете е на даляните. Баща му също бил морски – първи помощник капитан, загинал на танкера „Лом“ край Одеса. Българският кораб се сблъскал с руски, взривил се и потънал. Янчев е една от най-атрактивните личности в Ченгенето. Разказва, че животът в даляна е подчинен на строги правила. Сутрин се ходи на „воля“. Това означава, че с лодките се обира каквото е хванато в мрежите. По време на есенния риболов винаги имало дежурен, който стоял в една лодка – „сеферка“ и сигнализирал с фенер, щом се появи риба. Осветявал даляна и тогава всички („тайфата“) ставали от сън, колкото и да е часът. С голямата лодка на даляна – „мауна“, отивали при уреченото място и хвърляли мрежи, които натежавали от уловената риба.

Митко Брадата се ядосва на това, че всички наричат рибарското селище Ченгене скеле, в превод „циганско пристанище“. – „Това е само един кей, една точка от местността. Нашето селище трябва да носи друго име – Рибарското“, предлага Димитър Янчев. В скоро време ще направи нещо по въпроса. Така, както в Рибарското, кръстиха всичките си улици подобаващо и на морска тематика. Идеята за имената на улиците бе от сдружение „Морски сговор“ и се реализира успешно – улиците да бъдат тематично кръстени на морски ветрове, преобладаващи в района – сироко, бонети, леванти, мелтем и лодоз. Изключение прави една от улиците, която бе кръстена „Консервна“, по класическия едноименен роман на Стайнбек „Улица Консервна“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.