Палестинският президент е готов да се противопостави на всякакво мирно предложение на Тръмп

Палестинският президент Махмуд Абас разкритикува решението на Доналд Тръмп да спре помощи за Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Палестинският президент Махмуд Абас отново заяви готовността си да се противопостави на всякакво мирно предложение от страна на американския президент Доналд Тръмп, информира АФП.

Това той е съобщил пред представителите на Организацията за освобождение на Палестина, които са се срещнали в неделя, за да обсъдят следващите си стъпки.

Абас е подчертал, че палестинците са изправени пред, може би, „най-опасния етап“ в своята история, като се имат предвид противоречивите мерки, които предприема Тръмп, в това число и признаването на Йерусалим за столица на Израел.

Палестинският лидер бойкотира администрацията на Тръмп от декември 2017 година, макар че американската страна все още се надява да приложи своя мирен план в следващите месеци.

Абас сравнява сегашното предложение с Декларацията на Балфур от 1917 година, с която тогавашното британско правителство се ангажира да създаде еврейска държава в Палестина. „Ако Декларацията на Балфур бе приета, сега сделка няма да има“, обявил палестинският президент.

САЩ отрязаха стотици милиони долари от помощта, която палестинците получават, след като Абас отказа да се срещне с Тръмп или с членове на неговата администрация.

Американският президент го призова да преговарят, но палестинските лидери го обвиниха в изнудване в ползва на Израел. „Те продължават да говорят за сделката на века, която щели да обявят след месец или два“, казал Абас на срещата, като пояснил, че действията на Тръмп говорят за опит да се наложи едностранно решение. Палестинският лидер е подновил настояването си за месечни заплащания на палестински семейства, от които има убити или хвърлени в затвора от Израел. „Тези средства за нашите мъченици са червена линия“, изтъкнал Абас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия