На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Паметник на български герой възстановява НИМ

В Националния исторически музей представиха възстановен паметник на български герой, загинал през 1913 г. в сражение с гръцката армия. Полк. Константин Каварналиев намира смъртта си, спасявайки десетки градове и села в Източна Македония от погром и избиване на населението в град Кукуш. Постаментът, който се е намирал в Дойран, е бил взривен през 1966 г. от сърбокомунистическите власти в Македония.

Вчера в 11 ч директорът на НИМ Божидар Димитров представи обновения паметник, който е във вид на седемметрова пирамида, увенчана с кръст, и се намира в градинката пред музея.
Постаментът е издигнат през 1916 г. от именития български офицер подполк. Борис Дранголов, командващ 9-и Пловдивски полк. След разрушението му през 1966 г. преди няколко години НИМ и сдружение „Плиска“ го възстановяват, но не могат да го върнат при Дойран, тъй като македонските власти не им дали разрешение.

Тази година в Деня на Независимостта на България македонският журналист Миленко Неделковски се похвали, че е счупил паметника на загиналите български бойци на връх Каймакчалан. Последва изказване на македонския премиер Никола Груевски, който заяви, че България има право да издига паметници там, където е имало сражения и са загинали български войници, стига да се спазва македонското законодателство. То предвижда страната ни да изпрати писмена молба заедно с планове, от които да се вижда, че повтаря до сантиметри стария разрушен паметник.
Божидар Димитров беше категоричен, че тези изисквания са спазени и се очаква отговор от македонска страна дали паметникът може да бъде поставен отново при Дойран.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.