Папа Франциск - Балансьорът във Ватикана

Войната в Украйна се ръководи от интересите на няколко “империи”, а не само на Русия, каза папа Франциск в интервю, публикувано в петък. Главата на Римокатолическата църква посочи, че конфликтът е подхранван от “имперски интереси, не само на Руската империя, но и на империи от другаде”. Той изрази готовност да разговаря с руския президент Владимир Путин, за да призове за мир.

Франциск, който е на 86 години, каза също така, че ще се оттегли, ако се измори твърде много и загуби капацитета си да управлява Римокатолическата църква. Миналия месец той каза, че папските оттегляния трябва да се случват само при изключителни обстоятелства. Неговият предшественик Бенедикт XVI, който почина на 31 декември на 95 години, стана първият понтиф, оттеглил се от Светия престол за близо 600 години, през 2013 г.

Папа Франциск отбелязва днес, на 13 март, 10-ата годишнина от избирането си, след като надживя консервативната опозиция в църквата, която не успя да го свали и която сега е на кръстопът, търсейки нова посока след смъртта на двама от нейните водещи фигури. Разделението между консерватори и прогресисти е повтаряща се тема през последните 10 години, откакто Франциск за първи път се появи на балкона на базиликата Свети Петър през 2013 г., облечен в просто бяло расо, избягвайки червено-златните одежди, използвани от векове, припомнят наблюдатели на процесите във Ватикана.

“Знаете, че задължението на конклава беше да даде на Рим епископ. Изглежда, че моите братя кардинали са отишли до края на света, за да намерят такъв...”, така папа Франциск за първи път поздрави тълпата пред Базиликата Свети Петър на 13 март 2013 г. Малцина от хилядите богомолци, събрани на площада, познаваха, бяха чували името или въобще знаеха каквото и да е за аржентинския йезуит, кардинал Хорхе Марио Берголио. Преди конклава архиепископът на Буенос Айрес не беше привлякъл много медийно внимание извън родината си. Едновременно с това той е добре известен в католическите среди, след като вече е бил обсъждан като наследник на покойния папа Йоан Павел II през 2005 г. Но в крайна сметка изборът на конклава тогава пада върху кардинал Йозеф Ратцингер от Германия, който стана папа Бенедикт XVI.

Берголио, вече първи в историята с това, че е първият папа не-европеец от осми век насам, предизвика нова сензация, когато избра своето папско име, посочват църковните наблюдатели. Докато много понтифи са говорили с възхищение за Свети Франциск от Асизи, който проповядвал широко за необходимостта християните, особено духовниците, да подражават на Исус, като живеят в бедност, и за уважението към естествения свят, никой папа никога не го е почитал, вземайки името му преди това. Изборът на име веднага беше приет като знак за подхода на новия папа към църковната политика.

По света има близо 1,4 милиарда католици, според последните данни от 2021 г. Година след година броят на вярващите в Африка и Азия се увеличава, докато в същото време намалява в Европа. Духовенството и членовете на религиозните ордени се развиват по подобен начин. До известна степен старите бастиони на католицизма се раздалечават и световната католическа църква се превръща в множество различни църкви, коментират наблюдателите.

Когато Франциск стана папа, скандалите със сексуално насилие вече бяха петно върху репутацията на църквата по света. Папата се опита да разгледа този важен въпрос по-пряко от своите предшественици. Някои във Ватикана обвиниха Франциск, че отива твърде далеч в изискването църквата да се ангажира със самосъзерцание. Той раздразни много кръгове извън Ватикана, пренебрегвайки години на авторитарни укази спускани отгоре надолу от Светия престол. Въпреки тези опити за диалог обаче, жертвите продължават да критикуват църквата, че бавно реагира на обвиненията и че е прекалено ангажирана в защитата на духовенството.

Проучване сред жени католици в 104 страни, проведено от Университета на Нюкасъл в Австралия и публикувано във Ватикана в сряда миналата седмица, показа, че 80% от над 17 000 анкетирани казват, че църковните лидери не правят достатъчно, за да се справят със сексуалното насилие и неговото прикриване.

Докато консерваторите търсят нов знаменосец, който да формира консенсус преди избора на следващия папа, Франциск върви напред с визията си за по-приобщаваща и насочена към бъдещето Църква. Досега около 64% от кардиналите посочени от него са на възраст под 80 години, които биха имали право да изберат наследник след неговата смърт или оттегляне. Църковният канон поставя таван от 120 на броя на кардиналите избиратели, въпреки че папите временно са надхвърлили ограничението, казват експерти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети