Папа Франциск предупреди лидерите на ЕС, че общността рискува да загине без нова визия за бъдещето

Снощо 27-те лидери бяха приети от папа Франциск. Той предупреди лидерите на Европейския съюз, че общността рискува да загине без нова визия за бъдещето, базирана на принципите за солидарност, които са в основата на нейното създаване. Той им обърна внимание, че ЕС не е само документи и протоколи, но живот и достойнство, изтъквайки, че солидарността е по-силна от популизма, способна да отвори познанията между хората.

При безпрецедентни мерки за сигурност в Рим се събраха европейските лидери за утрешната среща на върха. Те ще отбележат 60-годишнината от подписването на Римските договори, които поставят началото на Европейския съюз и ще приемат декларация за бъдещето на Европа след Брекзит.

На аудиенцията бе обърнато внимание, че днес предстои подписването на декларация от общ интерес за бъдещето на ЕС. Появи се информация, че по някои точки в нея Гърция и Полша не са били съгласни и все още не е ясно, дали ще бъде постигнато единомислие.

Навечерието на честванията преминава спокойно с обичайния туристически поток за вечния град. За сигурността в Рим са били мобилизирани 5 000 полицаи. Ще се проведат четири манифестации и два митинга, някои от които против ЕС.

"Признателни сме на Папа Франциск за вниманието, което отделя на България чрез ежегодните аудиенции на български делегации и честването на българските Свети братя Кирил и Методий - съпокровители на Европа". Това заяви президентът Румен Радев на среща с главата на Римокатолическата църква. Българският президент беше поканен първи да поздрави Папата от всички европейски лидери. Светият отец отправи благопожеланията си  към целия български народ и заяви, че солидарността и човешката личност са стожерите на европейския проект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа