Париж пак е артпъп на света

Най-важните моменти в изкуството през 2019-та

Банан на стойност 120 хил. долара бе артистично изяден

Френската столица отново си възвърна славата на световен център на изкуствата. Париж се радва на невиждано раздвижване на арт пазара - най-вече в резултат на продължаващия британски спор за Brexit и изместването на Лондон назад в класациите. Дейвид Цвирнер отвори галерия, а White Cube офис и зали за изложения, а други мега-галерии предстои да последват примера им. Fiac също получи тласък, тъй като някои галерии избраха парижкия панаир пред Фрийз, Лондон. А градът бе домакин на изложбата на годината на Леонардо да Винчи в Лувъра. Ето и останалите акценти в света на изкуството през изминалата 2019 г.

Пожарът в Нотр Дам

Изгарянето на катедралата Нотр Дам през април бе най-ужасяващият момент в годината за Париж, което предизвика полемика в социалните мрежи. Възника спор затова, че хората ги е грижа повече за старите сгради, отколкото за другите, които са във военни зони и на места във военен конфликт.

Още едно събитие предизвика силен отзвук в социалните мрежи: разкриването на мемориала на Джеф Кунс за жертвите на терористичните атаки в Париж през 2015 г. Философът Ив Мишо хвана настроението най-добре, като описа макетните надуваеми стоманени лалета като “11 цветни ануса, монтирани на стъбла”.

 

Тутанкамон

Пътуваща изложба на съкровищата на Тутанкамон на десет локации по света незабавно счупи рекордите за посещаемост в парижката Villette с 1,4 милиона посетители. Вероятно е да направи същото в Лондон, тъй като разби предишните цифри за предварително резервирани билети - около 250 000 бяха продадени за изложбата, чийто домакин е Saatchi. Парижката изложба събра 10 млн. долара за Големия египетски музей (Grand Egyptian Museum), където съкровищата ще бъдат приютени завинаги, след като се върнат в родината си.

 

Populist art

Уличните арт художници KAWS и Banksy може да постигнат многомилионни аукционни рекорди през тази година и макар да не са курирани, те поддържат своите легиони от фенове доволни с малко по-евтините си произведения. По време на Frieze Week британският художник откри магазин в Лондон, а след това онлайн магазин, наречен Gross Domestic Product. Междувременно Medicom играчките на KAWS се продават за хилядите долари в Ebay.

Опера

Беше добра година и за художествените арии: Златният лъв на венецианското биенале беше спечелен от оперното представление-пърформанс на литовския павилион по темата климатичната криза. През август Ай Вeй вей потвърди, че следващия март ще режисира Турандот на Пучини в Рим; през ноември Захи Хавас, бившият министър на антиките в Египет, обяви, че е написал нова опера за Тутанкамон, а музеят Meadows и операта в Далас започнаха официално партньорство.

Исторически дами

В момент на вдъхновение Националната галерия в Лондон изпрати новопридобитото си произведение от Артемизия Джентилески освен в зали за изкуство и на лекарска операция в Йоркшир и в затвора в Съри, Англия. Галерията също обяви своята изследователска изложба за творбата на Джентилески, която ще се открие през 2020 г. Междувременно Прадо в Мадрид постави Лавиния Фонтана и Софонисба Ангисола в центъра на двугодишната си програма.

Мона Лиза

Най-известната усмивка в света със сигурност бе подложена на изпитание и тази година. Мона Лиза беше преместена поради ремонти в нова галерия, където борбата в двучасовите опашки е толкова екстремна, че музеят бе принуден от време на време да затваря вратите си. Сега тя отново е у дома, дългите опашки остават и след като стигнете до нея, ви делят цели 3.6 метра. Поради желанието да бъде видяна, Мона Лиза не е поканена на партито долу: блокбастъра за петстотингодишнината от рождението на Леонардо. Освен това тя е обидена тъй като е превърната в CGI герой за “преживяване” във виртуалната реалност.

Позлатеният Кателан

Неотдавна златната тоалетна чиния бе най-посещаваният експонат в музея Гугенхайм. Тази година, “Америка” на Маурицио Кателан, бе открадната от крадци, които нахлуха в двореца Бленъм, където художникът имаше изложба. Въпреки че са направени арести, се носят слухове, че полицията все още търси отговори. Междувременно творба на италианеца отново завладя медиите - “Comedian”, банан на стойност 120 хил. долара, който разбира се беше изяден.

Коментари

Задължително поле