Париж против съюза Дания, Австрия и Израел в борбата с COVID-19

Европейската рамка трябва да е най-подходяща, настоява Франция

Процесът за разрешаване на достъп до европейския пазар ще бъде ускорен

Франция отправи критики срещу обявения в сряда проект за съюз между Дания, Австрия и Израел с цел разработването на ваксини срещу коронавирус от “второ поколение”. Според оценката на Париж “европейската рамка” е най-подходяща, за да гарантира “солидарност” в ЕС, предаде АФП.

“Убеждението ни остава съвсем ясно - най-ефикасното решение за задоволяване на нуждите, налагани от ваксинацията, трябва и занапред да се гради на европейската рамка”, заяви в сряда вечерта говорителката на френското външно министерство.

“Именно тя гарантира солидарността между държавите членки, необходима повече отвсякога, и нашата обща ефикасност”, добави тя.

Австрийският канцлер Себастиан Курц и датската му колежка Мете Фредериксен посетиха в четвъртък Израел за среща с премиера Бенямин Нетаняху, за да сложат началото на партньорство в разработката и производството на ваксини от второ поколение.

Според Курц Европейската агенция по лекарствата одобрява ваксините “твърде бавно” и вече е невъзможно страните “да зависят изцяло от ЕС”, що се отнася до ваксините от второ поколение, които да се борят с многобройните мутации на вируса.

Според Франция “основният залог сега е да обединим ресурсите си, за да увеличим капацитета за производство в Европа”.

Процесът, водещ към разрешаване на достъп до европейския пазар, впрочем ще бъде ускорен с въвеждане на “спешна процедура” за ваксините, адаптирани към варианти на вируса, добави френското външно ведомство.
“ЕС удвоява усилията за разработка на ваксини от второ поколение с изграждането на европейска мрежа за тестване на ваксини”, отбеляза още министерството.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа