Паркинсон осакатява 20 000 българи

Засегнати са най-често бялата раса и предимно мъже и жени над 50 години

Около 12-13 хил. българи са с диагноза паркинскон - прогресивно неврологично заболяване, което има осакатяващи последствия. Смята се обаче, че реалният им брой е 20 хил. В световен мащаб болестта засяга над 6 млн. души, или с близо 2 млн. повече от регистрираните през 2005 г., като прогнозите са броят им до 2030 г. да надмине 8 млн.

У нас над 1200 от диагностицираните пациенти, или над 10%, са в напреднал стадий. Неврологичното заболяване засяга по-често бялата раса и предимно мъже и жени над 50. През последните години обаче то се подмладява и все по-често застига хора в активна възраст.

Паркинсон е на второ място по честота сред невродегенеративните заболявания в глобален мащаб след болестта на Алцхаймер. Не е наследствено, но има малък брой случаи, при които мутации на някои гени го отключват. Причините все още са неизвестни. Подозира се, че известна роля имат фактори от околната среда, сред които хербициди и пестициди.

Едни от първите симптоми са тремор, скованост в мускулите, забавяне на движенията, промяна в походката и влошено обоняние.

Лекарствата облекчават заболяването, а в късен стадий съществуват модерни терапии, които помагат на пациентите. Методите обаче трябва да бъдат избирани и прилагани на базата на индивидуалните нужди на всеки пациент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве