Ето истинския ключ към здравето на сърцето ви: 200 000 диети, анализирани в продължение на 20 години

Ново проучване на близо 200 000 души в продължение на десетилетие разкрива: качеството на храната, която ядете, е също толкова важно, колкото и това дали спазвате диета с ниско съдържание на въглехидрати или мазнини, пише Newsweek

Диетите, богати на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения, значително намаляват риска от сърдечни заболявания. Тези, които консумират преработени храни и храни от животински произход, правят обратното.

Няма значение дали са помпозно етикетирани като „нискомаслени“ или „нисковъглехидратни“.

Що се отнася до здравето на сърцето, резултатите показват, че изборът на здравословни, висококачествени храни е от съществено значение за защитата на сърцето.

През последните две десетилетия диетите с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини се популяризират заради потенциалните им ползи за здравето, като например контрол на теглото и подобряване на нивата на кръвната захар и холестерола.

Въпреки това, въздействието на тези диети върху намаляването на риска от сърдечни заболявания остава предмет на продължаващ дебат.

„Открихме, че това, което ядете при нисковъглехидратни или нискомазнинни диети, е от значение също толкова, колкото и самата диета“, каза д-р Джиюан Ву, според scitechdaily.com.

Ву е постдокторант в лабораторията на д-р Ци Сун в Училището по обществено здраве „Т. Х. Чан“ към Харвардския университет.

„Здравословните версии на тези диети – богати на растителни храни и пълнозърнести храни – са свързани с по-добри резултати за здравето на сърцето и подобрена метаболитна функция.“

За разлика от това, диетите с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини, които наблягат на нездравословните храни, са свързани с по-висок риск от сърдечни заболявания.

Ву представи резултатите си на NUTRITION 2025, водещата годишна среща на Американското дружество по хранене, проведена в Орландо.

Изследователите са определили оценки, показващи колко здравословен или нездравословен е бил изборът им на храна в рамките на диетите с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини.

Те класифицираха въглехидратите, мазнините и протеините от храни като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения като висококачествени или здравословни хранителни вещества.

Въглехидратите от картофи и рафинирани зърнени храни, както и наситените мазнини и протеините от животински храни, бяха класифицирани като нискокачествени или нездравословни.

За над 10 000 от участниците в проучването, изследователите са измерили стотици кръвни метаболити, за да оценят как качеството на диетата влияе върху метаболитната регулация.

„Този подход ни позволи да разберем по-добре биологичните ефекти на тези диети и затвърди нашите открития“, каза Ву.

Анализът показа, че участниците в проучването, които са спазвали здравословна диета с ниско съдържание на въглехидрати или мазнини, са имали по-нисък риск от развитие на коронарна болест на сърцето, а тези, които са спазвали нездравословни варианти, са имали повишен риск.

Тези здравословни хранителни навици, независимо дали са следвали диета с ниско съдържание на въглехидрати или с високо съдържание на мазнини, са намалили риска от развитие на сърдечни заболявания с около 15%.

„Нашите открития показват, че подобряването на качеството на храната е от решаващо значение за подобряване на здравето на сърцето“, каза Ву.

Как подобрявате диетата си?

„Независимо дали някой следва диета с ниско съдържание на въглехидрати или мазнини, наблягането на пълнозърнести, минимално преработени храни на растителна основа и ограничаването на рафинирани зърнени храни, захар и храни от животински произход може значително да намали риска от коронарна болест на сърцето.“

За тези, които искат да подобрят диетата си, изследователите предлагат да се съсредоточат върху добавянето на повече пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения, като същевременно намалят консумацията на преработени меса, рафинирани въглехидрати и сладки храни.
Те споменават, че е важно също да се проверяват етикетите на храните и хората да внимават за по-нискокачествени съставки, като добавени захари в соковете и преработените закуски.

В бъдеще изследователите планират да проучат допълнителни фактори, които могат да повлияят на връзката между качеството на храненето и здравето на сърцето. Например, те искат да анализират как генетичните фактори, начинът на живот и други метаболитни маркери могат да повлияят на тези асоциации.

Те също се интересуват от това как диетите с ниско съдържание на въглехидрати или мазнини могат да повлияят на други здравни проблеми, като диабет тип 2 и рак.

Най-четени