Парк "Златни пясъци" стана на 75 години

Първият крайморски парк „Златни пясъци” навърши 75 години, след като на 3 февруари 1943 г. държавната гора „Хачука” е обявена за народен парк-вторият, след „Витоша”. Тогава никой не е предполагал, че 13 години по-късно той ще даде името на един от най-големите курорти у нас, строен върху част от него. Когато е обявен за парк, тогава той се е ширил на 240 ха и е заемал територията от Аладжа манастир до старата българо-румънска граница.

%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b0

Цялата 2018 г. ще мине под знака на юбилея. Събитията в празничната програма са художествен пленер, научна конференция, туристически форум и уникалният екофестивал „Златна есен”, който мотивира творческата дейност в хармония с природата и в борба срещу агресията и зависимостите, най-вече зависимостта от интернет, припомни шефката на парка Юлия Тумбаркова.

Центрове с 5 стационарни и 4 преместваеми камери осигуряват модерно видеонаблюдение в реално време върху богатата флора и фауна в него. В природен парк „Златни пясъци”, който е с дължина близо 10 км, има над 122 птици, влечуги, змии, костенурки, таралежи, 11 вида хищници, сърни и елени. 100-килограмов глиган слезе на плажа в курорта през лятото на 2007 г. и шокира туристите. Дивият шопар успя да се изкъпе в морето, но сръчен капитан на частен катер го издебна, удари го с прът, зашемети и той се удави пред смаяните погледи на летовниците.

По европроект по ОП"Околна среда" в парка са разработени 7 туристически маршрута-Син, Жълт, Червен, Зелен и специализираните "Детски маршрут", "Домът на сойката", "Дендрологичен" и "Песента на гората". Ремонтирани са и 10 чешми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България