На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Парламентът отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на старите пенсии

С 98 „за”, 7 – „против” и 108 – „въздържал се” Законопроектът за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители и предвиждащ преизчисляването на т. нар. стари пенсии, бе отхвърлен на първо четене.

Според мотивите на законопроекта, предлаганото изменение на Кодекса е насочено към гражданите, които са с доходи на границата на физическото оцеляване. Това се отнася най-вече до пенсионерите и хората над 65 години. Вносителите са убедени, че ниските размери на пенсиите на повечето от българските пенсионери създават нетърпимо положение, a това налага да се вземат бързи мерки за увеличаването на пенсиите.

Според „БСП за България” именно такава мярка е преизчисляването на т.н. стари пенсии. Съгласно чл. 70 от Кодекса за социално осигуряване, размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст зависи от средно месечния доход на страната за последните 12 месеца преди пенсиониране, съотношението между осигурителния доход на лицето и средния осигурителен доход на страната за определения период и от осигурителния стаж на лицето.

При спазване на принципа на равнопоставеността, осигурените лица, имащи еднакъв осигурителен принос, би трябвало да получават близки по размер пенсии за осигурителен стаж и възраст. Последното такова преизчисляване е извършено през 2008 година със средния осигурителен доход за 2007 година – 398 лв. и 11 ст.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Срам и позор, г-да депутати! Обединените патриоти спечелиха гласовете предимно на пенсионерите заради обещанието за минимална пенсия 300, сетне 200 лева, и осъвременяването на пенсиите през определен период от време – последно ако не се лъжа, през 2013 г. Дойдоха на власт и забравиха всичките си обещания. На следващите избори разочарованието на лидерите им Каракачанов, Симеонов и Сидеров ще бъде пълно и нищо чудно да с е присъединят към тези извън парламента. Цв.Цветанов се е изхитрил – ГЕРБ са се въздържали, но това е равносилно на отказ. Следващият път Б.Б, трябва да се обединява с ДОСТ – други балъци не останаха.И да не разчитат на голям брой гласове.

    1. Гошко бъркаш! Преди изборите, националистите твърдо държаха на 300 лв минимална пенсия. За да се види, че техните искания тогава са били популистки, е достатъчен и резултата от това гласуване, в което те скромно се „въздържаха“. Само ще им припомня, че СДС изчезна от политическото пространство, защото бяха наказани за това, че през 2000 г намалиха 2 пъти пенсиите на хората. Същото ги чака и днешните „въздържали“ се тарикати.

  2. Патриот е, душа дава за наука, за свобода, но не свойта душа братя, а душата на народа……“

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.