Гръцкият външен министър е получил писмо с куршум заради “македонския въпрос”

Появи се трейлър на филма “Хари и Меган: Кралски романс”

Заради строеж на мост на магистрала „Струма” спира движението край Сандански

Мария се снима гола – на части Гери Дончева, Николета Лозанова, Дебора и Рут Колева също показват плът

Президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли е обвинен в сексуални посегателства

Русия закрива британското генерално консулство в Санкт Петербург

Разрушение със Скалата и зверове на стероиди “Rampage: Унищожителите” залага на специалните ефекти

Министър Нанков инспектира строителството на кораб за маркиране на Дунав

Русия гони 23-ма британски дипломати

Каракачанов: Няма обжалване на поръчката за ремонт на самолетите

Показаха най-скъпия шоколадов бонбон в света

Аптекарка цери с ръце, вместо с лекарства Помага при ставно-костни и гинекологични проблеми, диабет, късогледство

Британският посланик в Москва е повикан в руското външно министерство

Градска кола на ток Концептът върви към серийно производство

Как хакер сваля блондинка

Парламентът отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на старите пенсии

С 98 „за”, 7 – „против” и 108 – „въздържал се” Законопроектът за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители и предвиждащ преизчисляването на т. нар. стари пенсии, бе отхвърлен на първо четене.

Според мотивите на законопроекта, предлаганото изменение на Кодекса е насочено към гражданите, които са с доходи на границата на физическото оцеляване. Това се отнася най-вече до пенсионерите и хората над 65 години. Вносителите са убедени, че ниските размери на пенсиите на повечето от българските пенсионери създават нетърпимо положение, a това налага да се вземат бързи мерки за увеличаването на пенсиите.

Според „БСП за България” именно такава мярка е преизчисляването на т.н. стари пенсии. Съгласно чл. 70 от Кодекса за социално осигуряване, размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст зависи от средно месечния доход на страната за последните 12 месеца преди пенсиониране, съотношението между осигурителния доход на лицето и средния осигурителен доход на страната за определения период и от осигурителния стаж на лицето.

При спазване на принципа на равнопоставеността, осигурените лица, имащи еднакъв осигурителен принос, би трябвало да получават близки по размер пенсии за осигурителен стаж и възраст. Последното такова преизчисляване е извършено през 2008 година със средния осигурителен доход за 2007 година – 398 лв. и 11 ст.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Срам и позор, г-да депутати! Обединените патриоти спечелиха гласовете предимно на пенсионерите заради обещанието за минимална пенсия 300, сетне 200 лева, и осъвременяването на пенсиите през определен период от време – последно ако не се лъжа, през 2013 г. Дойдоха на власт и забравиха всичките си обещания. На следващите избори разочарованието на лидерите им Каракачанов, Симеонов и Сидеров ще бъде пълно и нищо чудно да с е присъединят към тези извън парламента. Цв.Цветанов се е изхитрил – ГЕРБ са се въздържали, но това е равносилно на отказ. Следващият път Б.Б, трябва да се обединява с ДОСТ – други балъци не останаха.И да не разчитат на голям брой гласове.

    1. Гошко бъркаш! Преди изборите, националистите твърдо държаха на 300 лв минимална пенсия. За да се види, че техните искания тогава са били популистки, е достатъчен и резултата от това гласуване, в което те скромно се “въздържаха”. Само ще им припомня, че СДС изчезна от политическото пространство, защото бяха наказани за това, че през 2000 г намалиха 2 пъти пенсиите на хората. Същото ги чака и днешните “въздържали” се тарикати.

  2. Патриот е, душа дава за наука, за свобода, но не свойта душа братя, а душата на народа……”

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.