82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2017 г. на първо четене

Снимка: Архив

Парламентът прие бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г. на първо четене.

„За“ Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г. гласуваха 98 народни представители, „против“ – 51, „въздържали се“ – 5, с което той бе приет.

Според вносителите с бюджета на НЗОК се постига гарантиране на пакета здравноосигурителни дейности в обхвата на задължителното здравно осигуряване, като спрямо закона за 2016 г., през 2017 г. за НЗОК са осигурени 247,7 млн. лв. допълнителни средства. Целта на бюджета на Касата е да се осигури достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ на здравноосигурените лица и равнопоставен достъп на лечебните заведения, отговарящи на условията за сключване на договори с НЗОК, до възможността да предоставят медицински и дентални дейности професионално и на високо ниво.

За 2017 г. здравноосигурителните вноски са разчетени в размер на 2 279 730 000 лв. Средствата са със 158 730 000 лв. повече в сравнение със същите през 2016 г. Общо разходите и трансферите по проекта на бюджет на НЗОК за 2017 г. са в размер на 3 452 816 000 лв. Средствата за здравноосигурителни плащания по проекта за 2017 г. са в размер на 3 032 000 500 хил. лв., или увеличение с 222 752 500 лв. спрямо Закона за бюджета на НЗОК за 2016 г.

В рамките на дебата председателят на Здравната комисия в Народното събрание и народен представител от ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че предвиденият бюджет на Здравната каса за 2017 година категорично гарантира финансова стабилност на здравноосигурителната система в България.

Д-р Емил Райнов от БСП посочи, че група та му няма да подкрепи бюджета на НЗОК за 2017 г.  От ДПС също заявиха, че няма да дадат подкрепата си за законопроекта.

Димитър Байракатров от ПФ обяви, че ще подкрепи бюджета на Здравната каса за 2017 г, но отчете, че в него има редица слабости. Д-р Георги Кючуков от ПГ на АБВ заяви, че бюджетът на Касата е увеличен с 247 млн. лв., но посочи, че според него не е балансиран.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Д-р Емил Райнов от БСП посочи, че група та му няма да подкрепи бюджета на НЗОК за 2017 г. От ДПС също заявиха, че няма да дадат подкрепата си за законопроекта.“ – ще подкрепят на уйнa си сливaта…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.