Партиите излизат на пазара, НС няма идеи за контрол на покупките

Ние предлагаме американския модел на отворено финансиране, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Снимка: Пламен Стоименов

ДПС предложи дарения без лимит, ГЕРБ - безплатни партийни клубове

Няма изисквания за произхода на средствата

Ще правят детските градини безплатни

Внесоха отпадане на ДДС за книгите

ДПС внесе официално в парламента предложения за нов начин за финансиране на партиите между първо и второ четене на гласуваната от правителството поправка в Бюджет 2019, с която държавните субсидии за политическите сили да се намалят до 1 лев на действителен глас на парламентарни избори.

“Ние предлагаме американския модел на отворено финансиране с нула лева държавна субсидия”, заяви след среща с представители на групата на ГЕРБ председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. “От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране, защото и те са съгласни, че с един лев субсидия няма как партиите да финансират дейността си”, обяви той.

] Ако говорим за американския модел, трябва физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, заяви шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ Снимка: Пламен Стоименов
Ако говорим за американския модел, трябва физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, заяви шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ Снимка: Пламен Стоименов

“1 лв. е наистина ниска субсидия, няма как партиите едновременно да бъдат ограничени да не получават каквито и да е дарения, както е в момента”, потвърди председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова (ГЕРБ). “Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата и всичко останало, което тя прави като одит на разходите на политическите партии”, разясни Стоянова.

Засега в предложенията на депутатите от ДПС и ГЕРБ няма подобни промени. Валери Симеонов и Христиан Митев от “Обединени патриоти” са предложили 8 млн. лв. годишен таван общо за дарения от фирми и граждани.

ДПС предлага държавните субсидии да са 11 лв. на глас до 30 юни и 0 лв. от 1 юли 2019. А финансирането на партиите от дарения и завещания от юридически лица и от еднолични търговци да се разреши без лимит, като отпадне и таванът от 10 000 лв. на година за дарения от физически лица.

Движението предлага още отпадане на ограничението, че партиите могат да получават за безвъзмездно ползване от физически лица само техни собствени движими и недвижими вещи, както и безвъзмездни услуги, извършени само с личен труд.

Друго предложение на ДПС е от 15 септември 2019 г. да се учреди Фонд “Строителство, ремонт и обучение в детските градини”, който първоначално да се финансира със средства от спестените пари за субсидии и от бюджетния излишък, а по-нататък - целево от бюджета. Идеята е фондът да субсидира градините и яслите, така че да са без такса за всички родители.

С промени в данъчния закон ДПС иска и нулев ДДС за производство и разпространение на научна, художествена и учебна литература.

От ГЕРБ изразиха несъгласие само с пълното премахване на държавната субсидия с мотив, че 2,5 милиона души гласуваха на национален референдум за 1 лев на глас. От думите на Менда Стоянова се разбра, че управляващата партия ще предложи общините и държавата да предоставят партийни клубове безвъзмездно. В момента партиите в парламента плащат за помещенията символични наеми.

Обсъждането на промените на второ четене в бюджетната комисия е в четвъртък, а окончателното гласуване в пленарна зала е първа точка в дневния ред за петък.

 

Лимити

Само в 5 щата липсва таван

“Отвореният модел” на финансиране на партиите, който предлага ДПС, има сериозни разлики с този в САЩ (виж разясненията на експерта д-р Борислав Цеков).

Справка на “Труд” показа, че по последни данни само в 5 щата (Алабама, Небраска, Орегон, Юта, Вирджиния) няма никакви лимити за даренията. В 22 щата има пълна забрана за директно финансиране от корпорации, в останалите - различни тавани (виж таблицата).

Предложението на депутата Делян Пеевски за “отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори”, се нуждае според експерти и от регламент за това какъв трябва да бъде произходът на парите.

 

Д-р Борислав Цеков, пред “Труд”:

Американският модел е друг

Отиваме от едната в другата крайност

На щатско ниво финансирането на партиите в САЩ е различно, а на федерално ниво няма нищо общо с предложенията на ДПС, посочи юристът Борислав Цеков. Първо - има лимит. Второ - има стриктни изисквания за прозрачност. Трето - кампанийните дарения се правят не пряко от корпорации, а в специални организации - комитети за политическо действие (political action committees). Те играят роля на посредник, за да не е финансирането директно от бизнес към кандидат. Ролята на тази посредническа структура е да осигурява прозрачност на тези дарения и да къса пряката връзка между бизнеса и кандидатите.

Всички дарения са подложени на изключително строг контрол както от федералната избирателна комисия, така и от данъчните власти. Много по-сериозен контрол, отколкото се осъществява постфактум в България от Сметната палата. Там контролът е и по време на избори, и между избори.

Затова предложенията на ДПС не могат да се нарекат американски модел. По-скоро това е едно залитане от едната в другата крайност - от гигантските държавни субсидии към напълно частно финансиране без ограничение и мисля, че не е добър вариант.

Използвам случая да напомня предложението на Института за модерна политика държавните субсидии за партиите да се намалят на 1% от минималната работна заплата на глас, както беше през 2004 г. Към днешна дата прави 5,60 лв. Това е орязване наполовина и заедно с това дава възможност за покриване на нормалните разходи. Партиите няма да тънат в разкош, няма да имат милиони, да издържат стотици служители на заплати. Но ще имат достатъчно средства за нормална политическа и административна дейност.

Вървенето към другата крайност според мен е лоша политика. Това не бива да се допуска, каза още д-р Цеков.

 

Финансистът Димитър Чобанов:

Добър вариант, но трябва и прозрачност

Не може да отпадне държавното финансиране почти изцяло, а да няма какво да го замени. Предложенията на ДПС са добър вариант. Но това, което трябва да се случи паралелно, е да се осигури прозрачност. Да е ясно кой прави дарението, какъв е произходът на средствата и че чрез това не може да се повлияе на политиката на партията.

Добре е и да останат лимитите за финансиране на предизборни кампании, каквито има в момента в Изборния кодекс.

Не е много добра идеята на ГЕРБ да се дават държавни и общински сгради безвъзмездно. На партиите трябва да се даде възможността да се финансират, а те след това да си плащат наема. Който не би трябвало да е символичен, както е масовият случай сега. Това имущество трябва да се управлява по начин, по който да осигурява възможно най-много приходи.

 

Де юре

Поправка в два закона през бюджета

В процедура на поправка в Закона за държавния бюджет ДПС внася изменения в два други закона - за политическите партии и за ДДС, без никакви мотиви и разчети. Това не е коректна законодателна практика, коментира Борислав Цеков пред “Труд”.

В Правилника за организацията и дейността на Народното събрание е посочено, че предложенията трябва да са аргументирани и да не противоречат на принципите и обхвата на приетия на първо гласуване законопроект. Липсва оценка за въздействието, каквато се предвижда в Закона за нормативните актове. Тя трябва да е придружена с точен разчет при значителни публични разходи, необходими за реализирането на законодателните промени. Такива са и отпадането на таксите за ясла и детска градина, и нулевият ДДС за книгите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика