Партиите харчат до 3 млн. лв. за вота

Дарения над 1000 лв. само по банков път

Партиите могат да похарчат най-много 3 милиона лева за предизборна агитация, а инициативните комитети до 20 000 лева. Това постанови ЦИК на днешното си заседание.

Парите за кампанията могат да са собствени средства, в това число и от субсидията, ако формациите получават такава, средства от самите кандидати, както и от дарения.

Когато даден гражданин даде повече от 1000 лв., те задължително трябва да минат по банков път. След това Сметната палата ще прави проверка дали дарителят има доходи, които му позволяват да извади подобни суми.
Забранени са анонимните дарения, пари от фирми, които имат публични задължения, средства от чуждестранни физически лица, от чужди правителства, търговски дружества или организации, както и пари от религиозни институции.

Симпатизантите ще могат да предоставят движими и недвижими вещи, но с изричното уточнение, че те са тяхна лична собственост. Могат да съдействат и с личен труд по време на агитацията. Забранява се използването на публичен административен ресурс от формациите и от инициативните комитети.

ЦИК забрани под каквато и да е завоалирана форма, публичното огласяване на каквито и да е резултати в изборния ден преди приключването му.

Анкетьорите, които ще правят екзитполове в изборния ден, ще трябва да спазват физическа дистанция от 1.5 метра и да използват лични предпазни средства - маски за лице и ръкавици.

Коментари

Задължително поле