Партията на Ердоган с нов опит за отмяна на резултата от изборите в Истанбул

Снимка: Архив

Партията на справедливостта и развитието (ПСР), на турския президент Ердоган, представи нова петиция, включваща списък на „недопустими“ избиратели. По този начин ПСР иска да постигне отмяна на резултатите от изборите на 31 март и да осигури провеждането на ново гласуване за кмет в Истанбул, съобщава в. "Хюриет".

Заместник-председателят на партията Али Ихсан Явуз заяви, че в избирателните списъци са открити имената на 14 712 гласоподаватели, които са били уволнени от държавни постове с президентски указ. Явуз добави, че ПСР е внесла пред Върховния избирателен съвет петиция със списъка на избирателите като приложение към жалбата.

В списъка присъстват имената на хиляди държавни служители, които са били уволнени заради предполагаеми връзки с терористични групировки по време на извънредното положение, въведено в страната след неуспешния опит за преврат от 15 юли 2016 г.

Действията на ПСР идват само дни след като Върховния избирателен съвет официално обяви кандидата на опозицията Екрем Имамоглу за победител на изборите и нов кмет на Истанбул. Той победи в гласуването бившия премиер на Турция Бинали Йълдъръм.

Коментари

Задължително поле