Парцели за строеж са най-желана инвестиция

Компаниите да обръщат все по-голямо внимание на офис пространствата и работните условия в тях.

Нарастват изискванията на наемателите към общите части и заобикалящата среда

270 млн. евро са инвестициите в бизнес имоти

Офис клас А за 13,5 евро на кв. м

Най-голям дял от инвестициите в бизнес имоти в страната имат покупките на терени за строеж. Близо 270 млн. евро са вложени в бизнес имоти у нас през 2019 г., показват данни на консултантска компания. Само през втората половина на миналата година вложенията са на стойност 103 млн. евро. 37% от инвестициите представляват покупки на парцели за строеж.

На второ място по привлечени средства са офис площите с 29% дял, а след тях са хотелите с 15 на сто. 11% от инвестициите в бизнес имоти у нас през миналата година са в търговски площи, показват данните на компанията.

66% от инвеститорите са местни купувачи. За цялата 2019 г. делът на продажбите на активи, които са доходоносни в момента на покупка, достига 54%. Останалите активи са предимно парцели или сгради, които предстои да бъдат доизградени, да бъде променено предназначението им или тепърва да се запълнят с ползватели.

Нивата на доходността в трите основни сегмента на пазара на бизнес имоти са стабилни - 8% при офисите, 7,25% при търговските площи и 9,50% при индустриалните имоти.

Общият обем на офис площите клас А, В и С в София достигна близо 2,3 млн. кв. м, а предлагането нарасна с 4% през втората половина на миналата година. През 2019 г. са сключени сделки за 175 680 кв. м офис площи, като обемът е сходен с предходната година. Двигатели на търсенето са IT и аутсорсинг компании с дял от 55% от сключените сделки. Следват професионалните услуги с 21%, търговията с 8 на сто, банките и финансовите услуги със 7%.

Обемът на нетно усвоените офис площи през миналата година достигна 135 хил. кв. м, а средните нива на свободните площи на пазара незначително нараснаха до 11 на сто. Средните офертни наеми запазват нивата си от 13,5 евро на кв. м за офиси клас А и 10 евро на кв. м за клас В. На етап активно строителство са 396 хил. кв. м и се очаква да бъдат завършени между 2020 и 2022 г.

Експертите очакват търсенето на качествени и модерни офис площи в установени бизнес локации да остане стабилно и през настоящата година, а заради активното строителство тенденцията за усвояване на площите на етап „в строеж” ще се запази. Строителството ще доведе и до формирането на нови бизнес локации.

Експертите очакват нови за България компании да разгледат възможностите за стартиране на операции в София, както и в други големи градове като Пловдив, Бургас и Варна. „Стремежът на работодателите към поддържане на висока ефективност на служителите мотивира компаниите да обръщат все по-голямо внимание на офис пространствата и работните условия в тях. Това оказва пряко влияние върху характеристиките на търсените офиси, към които в допълнение на стандартните като добра локация, транспортна обезпеченост и допълнителни услуги, се добавят все повече изисквания, свързани с общите части и заобикалящата среда”, отбелязват от компанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти